Ahmet Aydın konuyla ilgili basına şu açıklamalarda bulundu:
Bilindiği üzere, tarihte ilk defa sarmalık kıyılmış tütünü yasal hale getirerek serbestçe üretiminin ve ticaretinin yapılabilmesinin önünü biz açtık. Bizim için olmazsa olmazımız olan, sarmalık tütün üretimi için AK Parti hükümetlerimiz döneminde çok ciddi aşama kaydettik. En başında 2008’de verdiğimiz önerge ile ilk olarak üreticiye 50 kilograma kadar sarmalık kıyılmış tütünü bulundurma, kullanma hakkı ve yetkisini kazandırdık. Sarmalık tütüne uygulanan özel tüketim vergisi oranını da %40’a düşürerek, hükümetimizden tütün üreticimize büyük bir destek daha sağladık.
Sarmalık kıyılmış tütünü kaçak olmaktan çıkarıp tamamen yasal zemine kavuşturmak için gerekli tüm düzenlemeleri yaptık. Tütün Kooperatifleri kurulmaya başlandı. İlgili 2 yönetmelik de 31.12.2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. En az 250 tütün üreticisi çiftçimiz tarafından kurulacak Kooperatifler yoluyla da üretimi ve tüketimi kayıt altına alarak üreticimizi daha fazla koruyabilmeyi amaçladık. Bu husus, tekelleşmeyi ve üreticinin alın terinin istismarını önlemek için de büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, kooperatifler daha az masrafla tesis kurarak, büyük meblağlı teknolojiyi transfer etmek ve yeni makine almak zorunda kalmayacaktır.
2020 yılında, TBMM’de kabul edilen kanun teklifimizle de; tütün mamullerinde (sigara vb.) en az %30 yerli tütün kullanma zorunluluğu getirdik. Şu anda sigara üretiminde kullanılan tütünün %90'ından fazlasının ithal olduğunu düşünürsek, bu kanunla muhakkak ki çiftçimizin yüzü gülecektir. Böylelikle üretimin çok daha fazla artacağına ve üreticimize, ilimize çok daha fazla katma değer sağlayacağı açıktır.
Stratejik ve bölgesel manada çok önemli bir sektör olarak tarım her zaman hem Adıyaman hem de ülkemiz için vazgeçilmez önceliklerimiz arasında gelmektedir. Kalkınma ve üretimin her alanda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerde de modern ve kazançlı bir hal alması için olanca gücümüzle çaba sarf etmekteyiz. Bu manada, ilimiz ve ilçelerimizin sahip olduğu potansiyel göz ardı edilemeyecek bir noktadadır.
İlimizde üretimi gerçekleşen ve potansiyel değerinin çok daha yukarılara çekilmesi imkânı bulunan belli başlı tarımsal ürünlerin işlenip pazarlanması, üretim artışının sağlanması, hem ilimize hem de ülkemize ciddi manada katkı sağlayacaktır.
2020 yılında Adıyaman’da çiftçilerimize ödenen tarımsal desteklemeler ve hibeler AK Parti iktidarıyla her yıl olduğu gibi yüz ağartacak bir şekilde devam etmiştir. 2020 yılı itibariyle 65.541 çiftçimize toplamda 191.082.341 TL ödeme yapılmıştır. Kırsal Kalkınma kapsamında da pek çok projeye hibe yardımı yapılmıştır.
Hemşerilerimizin, çiftçimizin, tarım sektörü ile iştigal eden herkesin çok daha hızlı, kolay ve kaliteli bir şekilde hizmet alabilmesi ve faydalanabilmesi için, takiplerimizi ve gayretlerimiz hızla devam edecektir.
İlgili yönetmeliğe ulaşmak için bağlantıyı tıklayın
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201231-3.htm
AYDIN: Tütün Vazgeçilmez Önceliğimizdir.
Ak Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın: "Sarmalık Kıyılmış Tütünü Kaçak Olmaktan Çıkarıp Yasal Zemine Kavuşturan Düzenlemelerle İlgili Yönetmelikler Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi"
Admin