Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 12-10-2017 13:02   Güncelleme : 12-10-2017 13:02

MİLLETVEKİLİ BEHÇET YILDIRIM TÜTÜNÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Gerçi konuşacağım şey yine tütün meselesi olacak çünkü yarın komisyonda tütün görüşülecek. Bu hassasiyeti de şimdiden belirtmek için... Tütün üzerine konuşacağım affınıza sığınarak.

MİLLETVEKİLİ BEHÇET YILDIRIM TÜTÜNÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
    İki gün önce Adıyaman tütününün yasaklanmasına ilişkin Maliye Bakanıyla görüşmek üzere Meclise gelen 10-12 kişilik heyet Sayın Maliye Bakanıyla görüştü AKP milletvekilleriyle birlikte ve şu açıklamayı yaptılar: "Heyet olarak Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal ile görüşüldü, Sayın Bakanımız çiftçilere ilişkin herhangi bir kısıtlamanın olmayacağını, kanun tasarısında bulunan ve çiftçilere yönelik kısıtlamalar içeren maddelerin önerge verilerek komisyon görüşmeleri sırasında düzeltileceğini ifade etti." Bunun yanı sıra sorunun kalıcı biçimde çözülmesi ve üretimin kayıt altına alınması için yeni bir çalışma başlatacağını belirtmiş, heyetimiz de bu konuda Bakanlığa görüşlerini paylaşmış. Konuya ilişkin önerilerimizi dinleyen, çözümü yönünde adım atılması talimatını veren Bakana burada teşekkür ediliyor. "Mevcut torba yasada zaten tütün üretimine bir kısıtlama yok." denmiş.
    Sorun şu ki, ürettiği tütününün satılmasına ilişkin yasaklar, cezalar getirilmek isteniyor. Durmadan "Üretici mağdur olmayacak." diyorsunuz. Peki, ne yapıyorsunuz ki mağdur olmayacak, bunu açık bir şekilde dile getirin. Bakın, altını çizerek söylüyorum: Burada önemli olan tütün üreticisinin ürettiği tütün değil, tütünü satabilmesi. Sosyal medyadan takip ediyoruz, halk diyor ki: "Ürettiğim tütünü satamadığımda açlıkla boğuşan çoluk çocuğuma tütün mü yedireceğim, ne yapacağım ürettiğim tütünü?" Biz şunu iyi biliyoruz ki: Ölümü gösterip sıtmaya razı edeceksiniz ama yazıktır, günahtır, bu halkın ekmeğinden elinizi çekin diyorum. Emin olun ki, Adıyaman halkının sizden başka hiçbir beklentisi yok, lütfen bu tütün meselesini önemseyelim. Bu yasakların getireceği ta 1'inci ayda 134'üncü Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu toplantısında İçişleri Bakanı dile getirmişti, arkasından Maliye Bakanı dile getirmişti, biz bunu sekiz-dokuz ay öncesinden öngörmüştük, bu tütün yasağının geleceğini tahmin ediyorduk. Yarın komisyonda görüşülecek, öyle iyileştirmeler, "Altı yıldan beş yıla indiriyoruz, bilmem, şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz, toplantı üzerine toplantı yapıyoruz." demeyin halka net bilgiler verin, net taahhütlerde bulunun diyorum.
    Gene bakın, her gün bize mesajlar geliyor, "Tütünü götürdüm arabamda yakalandı, şurada tütünüme el konuldu, şu kargo şirketinde el kondu." gibi bize şikâyetler geliyor. Aynı şekilde, diyoruz ki: Tütün yalnız Adıyaman'ın neresinde üretilecek? Ova köylerinde, Besni'de, Samsat'ta, Kahta'da tütün üretimine izin verilecek mi yoksa sadece dağ köyleriyle mi sınırlı kalacak?
    Küçük esnaf hem il içinde hem de il dışında tütününü rahatlıkla pazarlayabilecek mi diyoruz?
    Torba yasa tasarısının 68'inci ve 69'uncu maddelerini tamamen torba yasadan çekmeyi düşünüyor musunuz? Cezaların şiddetini azaltmak iyileştirme midir diyoruz? Tütünün vergilendirilmesi nasıl olacak? Halk vergiden kaçmıyor, makul bir vergi istiyor. Tütün üreticisini, ilgili dernekleri, mesela Tütün Platformu ve küçük esnafı dinleyecek misiniz diyoruz, onlarla bir toplantı yapmayı düşünüyor musunuz? Gerçi toplantılardan bir sonuç aldığımız yok.
    Maliye Bakanı yine iyileştirmeden bahsetmiş. Halk bu söylemleri çok defa duydu. Bakanın açıklamasına imza attığınız metin uygulanmazsa ne yapmayı düşünüyorsunuz Adıyamanlı vekil arkadaşlara soruyorum? "Efendim, sorun bizi aşıyor, sosyal medyada paylaşımlar dolaşıyor. Elimizden geleni yaptık ama istediğimiz olmadı." deyip köşeye mi çekileceksiniz yoksa istifa etme erdemliliğini gösterecek misiniz?
    Tütün Adıyaman'da siyasetüstü bir konudur, herkes, sağcısı, solcusu bu işle ilgileniyor, yalnız bu konuda MHP'nin bir eksikliği var, MHP bu konuda hiç topa girişmedi. MHP'li seçmeni de ilgilendiriyor, onların da bu konuda mutlaka bir şeyler yapması gerektiği düşüncesindeyim.
    Adıyaman Valiliği il genelinde bir ay süreli toplantı yasağı koydu. Türkiye kamuoyu eğer bugün tütünle ilgileniyorsa, bir ses getirmişse bu, halkın yaptığı direnişle oluştu. Bakanlıklar ilgileniyorsa halkın isyanındandır. Halk, üretici ve küçük esnaf isyandadır. Halkın kendiliğinden oluşan bu onurlu direnişlerini selamlıyor, onların yanında olduğumu belirtiyorum.
    Tütün baronlarının yani yabancı şirketlerin etkisi nedir bu yeni yasada? 10-15 liraya içilecek bir sigarayı millet 2,5-3 liraya içiyorsa rahatlıkla içebilmeli. Dolayısıyla da ciddi bir piyasa ve potansiyel oluşmuş durumda. Bir hekim olarak sigara reklamı yaptığımı...
    Önceki konuşmalarımda da belirttiğim gibi, sağlık açısından sigara içilmesine karşıyım ancak kapalı alanlarda sigara içme yasağını destekliyorum. Konu rekabet olunca...
    Bakın, bir hekim olarak sigaranın reklamını yaptığımı, teşvik ettiğimi sanmayın. Önceki konuşmalarımda belirttiğim gibi -çünkü tütün üzerinde birkaç defa konuştum- sağlık açısından sigara içimine karşıyım ve içmiyorum da. Hatta mevcut iktidarın kapalı yerlerde sigara içme yasağını içtenlikle desteklediğimi de söyledim. Ama konu rekabet olunca -baronlar mı, halk mı olacağı- ben tercihimi halktan yana koyuyorum, siz baronlardan yana koyuyorsunuz tavırlarınızı. Eğer baronlardan yana değilseniz yarın bu 68 ve 69'uncu maddeyi torbadan kaldırırsınız.
 
AdminAdmin