Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 05-09-2016 07:26   Güncelleme : 05-09-2016 07:26

HDP SORDU: " TÜTÜN NE OLACAK"

HDP Milletvekili Behçet Yıldırım tütün konusunu TBMM gündemine soru önergesi il taşıdı

HDP SORDU:
                            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
 
Behçet YILDIRIM
                                                                                                           Adıyaman Milletvekili
 
 
31.08.2016 günü Gaziantep-Adıyaman yolunda yol kontrolleri sırasında Adıyaman’daki tütün üreticilerine ait yaklaşık 40 ton civarında kıyılmış sarmalık tütüne güvenlik kuvvetlerince el konulmuştur. Bu olay yıllardan beri Adıyaman’ınen önemli geçim kaynağı olan, bir türlü yasal güvenceye kavuşturulamayan sarmalık kıyılmış tütün sorununun hala devam ettiğini göstermektedir. Türkiye’de Adıyaman dışında tarladaki mahsulü yasak olan hiçbir il yoktur. Adıyaman’da sarmalık kıyılmış tütün üretiminin yapıldığı yerlerdeki arazinin az olması, tütünden elde edilen gelirin diğer alternatif tarım ürünlerine göre yüksek olması bölge halkını tütün üretmeye mecbur bırakmaktadır.
Tütün üretiminin aile ziraatı şeklinde yapıldığından istihdam açısından büyük önem arz etmektedir. Üretimin yapıldığı bölgelerde büyük bir ekonomik girdi sağlayan sarmalık kıyılmış tütüne ilişkin 4733 sayılı yasanın 8. maddesinde 2008 yılında yapılan değişiklik üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gidermekten uzaktır. Adıyaman’da büyük bir oranda işsizlik sorunu varken tütünü üretimini yasaklamak bu sorunun daha çok büyümesine neden olmaktadır. Adıyaman halkının kendi arazilerinde yaptıkları üretimin önü bu tür yasaklarla kesildiği için halk, mevsimlik işçi olarak Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerine kadar gidip çok daha zor koşullarda, daha az ücretle çalışmak durumunda kalmaktadır. Tütün üretimi aslında Adıyaman’da işsizlik sorununa da çözüm olacaktır.
 
 
 
Bu bağlamda;
 
 
  1. Sarmalık kıyılmış tütünün satışının yasal zemine oturtulması için herhangi bir çalışmanız bulunmaktamıdır?
  2. Sarmalık kıyılmış tütünden kaç aile geçinmektedir? Bu konuda elinizde sarmalık kıyılmış tütün üretimin yapıldığı yerleşim yerlerinde hem üretimin hem de yaşam alanlarının korunması için herhangi bir çalışma mevcut mudur?
  3. Sarmalık kıyılmış tütün üretiminin serbest, ticari amaçla üretim ve satımının yasak olmasının hukuki gerekçeleri nelerdir?
  4. Mevcut yasal düzenlemeye göre sarmalık kıyılmış tütün üretiminin ve ticari amaçla satımının yasal zemine oturtulması üreticilerin kendi arazilerinde ürettikleri ürünlerini ülke sınırları içerisinde herhangi bir yasal engelle karşılaşmadan pazarlayabilmeleri ve tüm bu sürecin kamu otoritesince denetlenmesi için herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
  5. Tütünden başka bir ürün yetişmeyen, özellikle Çelikhan olmak üzere birçok dağ köyünde bu halkın geçimi için alternatif olarak bir ürün desteği yapmayı planlıyor musunuz?
  6. Mağdur tütün üreticilerinin geçim kaynağıyla ilgili olarak nasıl bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz?
  7. Tekel işletmelerinin kapatılmasından önce ve sonraki dönemlere yönelik Adıyaman’daki mevsimlik işçi sayısı ve ekonomik girdiile ilgili elinizde herhangi bir veri var mıdır? Varsa bu verileri açıklar mısınız?
 
 
AdminAdmin