Siyaset
Giriş Tarihi : 30-05-2012 22:57   Güncelleme : 30-05-2012 22:57

Erdoğan,MHP’nin Meclis araştırma önergesine kürsüden cevap verdi.

Ak-Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Erdoğan Meslis Kürsisinden MHP’e cevap verdi.

Erdoğan,MHP’nin Meclis araştırma  önergesine kürsüden cevap verdi.

“- Sayın Başkan, Değerli milletvekilleri; Milliyetçi Hareket Partisinin Meclis araştırma önergesi aleyhinde söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, AK PARTİ hükûmetleri tarımı sadece iktisadi bir sektör olarak görmekten daha ziyade stratejik bir sektör olarak algıladı. Yaptığı planlamalar, projeler, bu çalışmalarla tarımı nereden nereye getirdi; bu noktada sizlerle tarım alanında yapılan çalışmaları paylaşmak isterim.

Ülkemiz, tarımsal ekonomik büyüklük itibarıyla dünyada 11'inci sıradan 7'nci sıraya, Avrupa'da 4'üncü sıradan, İspanya, Fransa, İtalya'yı da geride bırakarak 1'inci sıraya yükseldi. 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasıla rakamı 2011 yılında 62,7 milyar dolara yükseldi, 3 kattan daha fazla arttı. 75 milyon insanımızın ve 30 milyon turistimizin gıda ihtiyacını karşılayan bir tarım sektörümüz var. Bugün tarım sektörümüz yüz seksen altı ülkeye bin beş yüz otuz iki çeşit tarım ürününü ihraç etmekte. 2002 yılında yalnızca 4 milyar dolar olan ihracat rakamı 15,3 milyar dolara yükseldi.

Tarım sektörü artık emin ellerde. "Tarım, ekonominin üvey evladı değil, çiftçilerimiz bu ülkenin hayırlı evladıdır." dedik ve yaptığımız çalışmaların temelinde de çiftçilerimizin sağlıklı, güvenilir bir gıdayı üretmesi ve tüketicilerimizin bunlarla buluşması anlamında çok güzel çalışmalar sergilendi. Elli iki yeni tarımsal destek uygulamasına başladık. 2003-2011 yılları arasında 44 milyar TL çiftçilerimize destekte bulunduk.  2002 yılında 1,8 milyar TL toplam tarımsal destekler verilirken biz bu rakamı 4 kat artırdık, 2011 yılında 7,1 milyar TL'ye çıkardık, 2012 için öngörülen 7,6 milyar TL'dir. 1 milyar TL'sini -yağlı tohumlarda mayıs ayı içerisinde 1 milyar TL, haziran ayı içerisinde de 1 milyar TL'yi- ödüyoruz, toplam 7,6 milyar TL'lik tarımsal desteklemenin yüzde 90'ını haziran ayından önce tamamlamış oluyoruz. Çiftçimizin daha rahat üretim yapabilmesini sağladık.

 

Bir rüya gerçek oldu; doğal afetlere karşı çiftçinin emeğini koruyan tarım sigortası uygulamasını ilk defa AK PARTİ başlattı. Kuraklık, don ve diğer tabii afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini karşıladık. Tarımsal kredilerde rekor bir artış sağlandı. 2002 yılında yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranlarını hayvancılık ve sulamada sıfıra diğer tarımsal faaliyetlerde yüzde 5'e indirdik. Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinin verdiği kredi miktarı 2002 yılında yalnızca 529 milyon TL iken, evet biz bunu 42 kat artırdık, 2011 yılında kullandırılan toplam kredi 22 milyar TL'yi de geçti. 2002 yılında sadece 550 bin kişiye kredi kullandırılırken 2011 yılında 1 milyon 100 bin çiftçimiz tarımsal kredi kullandı. Tarımsal üretim hız kazanırken, 2002 yılıyla kıyaslanırsa, kredilerin geriye dönüş oranı yüzde 30'lardan yüzde 98'lere çıkartıldı. Hayvancılık desteklerinin toplam destekler içerisindeki payı yüzde 4,4'ten 2011 yılında yüzde 26'ya, 2012 yılında yüzde 28'e çıkartıldı. Hayvancılığa 2002 yılında sadece 83 milyon TL'lik destek verilirken 2011 yılında bu rakam 1 milyar 727 milyon TL'ye yükseltildi. 2012 yılı içerisinde 2,1 milyar TL'lik hayvancılık desteği ödemesini planladık ve bunu da bir bir gerçekleştiriyoruz.

Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince hayvancılığa verilen kredilerde faizleri sıfırladık, 6,3 milyar TL'lik sıfır faizli hayvancılık kredisi kullandırıldı. Sektör kazandı, Türkiye kazandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez çiftçilerimize mazot desteğini biz verdik. Ayraca gübre desteğini doğrudan çiftçilerimize ödüyoruz. Prim desteği verilen ürün sayısını dörtten on yediye çıkardık. Verimlilik esaslarına göre, otuz adet tarım havzası belirlendi. Türkiye'de hangi bölgede, hangi üründen en iyi verim alınacağı belirlenerek tarımın gücü artırıldı. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması, depolanması amacıyla kurulacak tesis yatırımlarını ve makine, ekipman alımlarını yüzde 50 hibe ile destekledik. Böylece üç binin üzerinde tarımsal sanayi tesisinin kurulmasına önayak olduk. Yüz altmış binden fazla makine ekipman desteği sağlandı. 1,2 milyar TL'lik hibe ödemesi yapılarak 32 binden fazla kişinin istihdam edilmesini sağladık. "Güvenli gıda, sağlıklı yaşam" dedik, 2002 yılında 1.500 olan gıda denetçisi sayısını 3 kat artırdık, 2011 yılında 4 bine çıkardık. Böylece milletimizin daha güvenli gıda tüketmesini sağladık. AK PARTİ İktidarında göreve başlayan 8 bin veteriner ve ziraat mühendisi, ahırda, tarlada, merada, köylümüz ve çiftçimizin ayağına kadar gitti, onlarla omuz omuza çalıştı. Üretim planlamasından tohumluk kullanımına, ekim-dikime; ilaç, gübre kullanımından hasada kadar birçok konuda çiftçilerimize yardımcı olan tarım danışmanlarını hizmete soktuk.

Değerli milletvekilleri, sizlerin de malumunuzdur, hasat sezonu başladı; çiftçilerimize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun inşallah, bereketli, bol hasatlar diliyorum. 4 Haziran Pazartesi günü itibarıyla Adıyaman'da da -Toprak Mahsulleri Ofisimiz tüm Türkiye'de olduğu gibi Adıyaman'da da çiftçilerimizi, üreticilerimizi yalnız bırakmayacak, her türlü hazırlıklarını tamamladılar- inşallah hasatla beraber hububat alımına başlıyoruz.

Değerli muhalefet milletvekilleri, sizleri de dinliyoruz ama asıl olan, bizi milletimizin dinlemesi, milletimizin teveccühünün ve takdirinin kazanılmasıdır.

Bir şeyi paylaşacağım sizinle: Seçim bölgem olan Adıyaman'dayım, seçim çalışmalarında arkadaşlarımızla birlikte geziyoruz. Adıyaman ilinin Besni ilçesinin İznikan köyüne geldik. Bizi karşılayan, 20-25 tane, beş altı yaşlarından on beş yaşına kadar çocuklar, ellerinde AK PARTİ bayrakları, "AK PARTİ, AK PARTİ" diye haykırıyorlar.

- Dedim ki: "Çocuklar, oylar nereye?" Dediler ki: "Oylar AK PARTİ'ye." "Çocuklar, niye AK PARTİ'ye?" dedim. Değerli muhalefet partileri, siz de dinleyin, altı yaşında bir çocuk dedi ki: "AK PARTİ doğruları söylüyor."  Biz "Ne aldanan olacağız ne de aldatan olacağız." dedik. Milletimizle gönül köprülerini kurduk, "Allah'ın izniyle hizmete devam." dedik. Bir aşk olarak, bir ibadet anlayışı olarak bunu algıladık ve böylece devam ettik. Girdiğimiz bütün seçimlerde de oylarımızı artırarak ilerledik. Türkiye'de yüzde 50 ama Adıyaman'daki kardeşlerim, Adıyaman'daki dostlarım yüzde 67'nin üzerinde destek olarak bir kez daha Türkiye'nin incisi olduklarını gösterdiler. Ben hem Adıyamanlı kardeşlerime teşekkür ediyorum hem çiftçi kardeşlerime. Ürünlerinin bol, hasatlarının bereketli olmasını diliyor, MHP'nin araştırma önergesinin aleyhinde olduğumu belirtiyor, yüce heyetinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

AdminAdmin