Yaban keçileri ekonomik kazanç sağlıyor

Anadolu Ajansı'nın Özel haberi

Doğa-Yaşam - 16-03-2012 17:04

Yaban keçileri ekonomik kazanç sağlıyor

(Fotoğraflı-Görüntülü)

 

ADIYAMAN (A.A) - 16.03.2012 - Mustafa Aloğlu - Adıyaman'da geçen yıl 53 yaban keçisinin avlanması için yapılan ihalede 173 bin 441 lira gelir elde edildi.

Adıyaman'da geçen yıl 53 yaban keçisinin avlanması için yapılan ihalede
173 bin 441 lira gelir elde edilecek

-Adıyaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Kozan:

-''Kentimizdeki dağ keçilerinin varlığı av turizmini geliştiriyor''

 

Adıyaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsmail Kozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında yaptıkları bölgedeki en kapsamlı envanter çalışmasında 2 bin 222 yaban keçisi tespit ettiklerini söyledi. 

Kasım ayında yaptıkları çalışmada dağ keçisi sayısının 3 bini geçtiğini ifade eden Kozan, şöyle konuştu:

''Kasımda 10-15 kişilik bir ekip dağlarda teleskop, dürbün gibi aletlerle hayvanların geçiş bölgelerini tespit etti. Yaban keçilerinin daha çok Çelikhan, Sincik, Tut, Gölbaşı ve merkeze bağlı birkaç köyde yaşadığını belirledik. Kışın çok sert geçmesi nedeniyle zor bir dönem geçirildi. Bekçilerimiz ve köylülerin yardımıyla aç kalmaması için bu hayvanlara yem bırakıyoruz.''

Kozan, korumaya alınan yaban keçilerinin sayısının arttığını, koruma konusunda bölge insanının hassasiyetinin de çok önemli olduğunu belirtti.

Yaban keçisi varlığının av turizminin gelişmesine yardımcı olduğunu, 2011'de yabancı avcılar için 33, yerli avcılar için de 20 yaban keçisinin ihale edildiğini ifade eden Kozan, şunları anlattı:

''Bu ihaleler sonucu 173 bin 441 lira gelir elde edildi. Bu gelirin 104 bin lirası bölgedeki köy tüzel kişiliklerine aktarıldı. Belirlenen kota kapsamında yaban keçilerinin ücret karşılığında avlanmasına izin veriliyor. Adıyaman'da gelişmeye başlayan av turizmi sayesinde ekonomik gelir elde ediliyor. Önceki yıllarda elde edilen gelirin yüzde 45'ini köy tüzel kişiliklerine veriyorduk. Geçen yıl öneriler üzerine bu oran yüzde 60'a yükseltildi.''

Kozan, ekonomik girdi elde ettikleri için köylülerin yaban keçilerinin korunması konusunda örnek bir duyarlılık gösterdiğini, köylerde ihale sonucunda elde edilen gelirle okul ve camilerin eksik ve ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti.

Çelikhan Kaymakamı Murat Uz da ilçe sınırlarındaki Akdağ ve Bezar dağlarındaki yaban keçilerinin av turizmi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Çelikhan Kaymakamı Murat Uz ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
''Çelikhan ilçemiz sınırlarında bulunan Akdağ ve ilçemize çok yakın kısımda bulunan Bezar dağlarında bulunan bu yaban keçilerimiz,Av turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda sayısı hızla artan Yaban keçilerimizin korunmasında köylüler büyük bir hassasiyet göstermektedirler.

Çelikhan kaymakamlığı olarak bu süreçte her türlü katkıyı ve desteği veriyoruz. Yaban keçilerimizin ilçemiz ve ilimizin tanıtımına katkısı olacağına inanıyorum.''

Çelikhan belediye başkanı Mehmet Bora, yaban keçilerini Çelikhan için önemli olduğunu belirterek, av turizmi açısından önem kazandığını ve belediye olarak bu keçileri logolarına koyduklarını söyledi.

 

Dağ keçilerinin sayıca fazla olduğu Bezar ve Akdağ'da bu yıl 15-20 keçinin telef olduğunu ifade eden köylüler,bu kadar sert bir kış sonrası telef sayısının daha fazla olabileceğini düşündüklerini ancak korkulanın olmadığını ifade ettiler

 

(ALO-SEÇ-MRT-DEL)

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

 

 

GÖRÜNTÜLER YÜKLENECEK

 

 

 

DİĞER HABERLER
Yaban Hayvanlarını Yemleme Çalışmaları Sürüyor

Yaban Hayvanlarını Yemleme Çalışmaları Sürüyor

25-02-2019 - Doğa-Yaşam

Gençler Yaban Hayvanları İçin Yem Bıraktı

Gençler Yaban Hayvanları İçin Yem Bıraktı

16-01-2019 - Doğa-Yaşam