Türk Dünyası Basın Şurası Eskişehir’de başladı

Eskişehir 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Türk Dünyası Basın Şurası 30 ülkeden 350 gazetecinin katılımıyla başladı.

Cemiyet - 21-03-2014 21:27

Türk Dünyası Basın Şurası Eskişehir’de başladı

            Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Gazeteciler Şurası", Eskişehir Anadolu Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Türki Cumhuriyetler’den 120, Türkiye’den de 60’dan fazla ilden gelen 250 gazeteci olmak üzere 350’den fazla gazetecinin bir araya geldiği Basın Şurası üç gün sürecek. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Şura boyunca sergi, panel, çalıştay ve zirve gerçekleştirilecek.

Basın Şurası’nın açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atila Sertel, Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Dünya Türk Genç İletişimcileri Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, TÜRKSOY Genel Sekreteri Hüseyin Kosenov, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından çok sayıda gazeteci katıldı.

Açılış töreninde ilk sözü alan Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Başkanı Yılmaz Karaca, “Türk Dünyası 1. Gazeteciler Şurası'nın amacı, başta Türk Cumhuriyetlerindeki gazeteci meslektaşlarımız olmak üzere, Türk Akraba Toplulukları Gazetecileri ve Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımızı bir araya getirmek, onların mesleki ve kültürel paylaşımda bulunmalarını sağlamaktır. Meslektaşlarımızın, öncelikle bulundukları ülkelerin yasalarına uymak kaydıyla daha özgür, daha güçlü ve daha bilinçli gazetecilik yapmalarına öncülük etmeyi, onları değişen ve gelişen medya dünyasıyla buluşturmayı hedeflemekteyiz” dedi.

 

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAZ”

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atila Sertel de organizasyona katkı koyan tüm kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederek, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve Türk dünyası gazetecilerini buluşturan birleştirici gücüne değindi. Sertel, şöyle dedi: “Bu şura ile gazeteciler barış köprüsü kurmuştur. Yaşadığımız coğrafyada büyük sıkıntılar, savaşlar var ancak bizler kalemlerimizi barışı getirmek için, barışı savunmak için kullanmalıyız. Yaşadığımız ülkelerde daima özgürlüğü, demokrasiyi, eşitliği savunmalıyız. Basın özgürlüğünün önünde hiçbir güç duramamıştır. Basın özgür olursa, bütün ülkeler ve o ülkelerin insanları da özgür olur.”

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da, tarihi öneme sahip bir toplantıya daha ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, “Nevruz’u hep birlikte karşılayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

MEM Bakanı AVCI:

 

“YANLI HABER ÜRETİMİ HABER ALMA HAKKINI TEHDİT EDİYOR”

Törende söz alan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı da konuklara hoş geldiniz dileklerini ileterek, “Günümüzde bilgi ve haber anlık üretiliyor ve tüketiliyor. Ancak yanlı haber üretimi haber alma ve bilgilenme hakkını da tehdit ediyor.  Toplumun doğru bilgilenmesi ve haber alma hakkı ile kişilerin özel hayatı, mahremiyeti arasındaki dengeyi mutlaka kurmalıyız” diye konuştu.

 

TÜRKSOY Basın Ödülleri

 

Açılış konuşmalarının ardından organizasyona katkı koyan kurum ve kişilere plaket takdiminin yanı sıra Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Basın Ödülleri de verildi. Eskişehir Valiliği, Eskişehir Kültür Başkenti Ajansı, Gazeteciler Cemiyetleri Vakfı Organizasyonu ile Dünya Gazeteciler Federasyonu, Dünya Türk Genç İletişimcileri, Türkiye Gazeteciler Federasyonu katkısı ve katılımı ile gerçekleştirilen etkinlik 22 Mart Pazar günü  sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla sona erecek. Şura'da Türk Dünyasında Küreselleşme ve İletişim Gelişmeleri Paneli ile Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştayı ve Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Zirvesi, Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği 5. Olağan Kongresi ve 10. Kuruluş Yılı kutlaması ve Türk Dünyası Medya İletişim Sergisi de açılacak.

DİĞER HABERLER
AGAD Başkanı İbrahim Aslan, Yönetimde Yer Aldı

AGAD Başkanı İbrahim Aslan, Yönetimde Yer Aldı

15-04-2018 - Cemiyet

İl Genel Meclis Başkanı Erdoğan’dan AGAD’a Ziyaret

İl Genel Meclis Başkanı Erdoğan’dan AGAD’a Ziyaret

12-12-2017 - Cemiyet