Özel Çelikhan Temel Lisesi İle Röportaj!

Çelikhan'da 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında Eğitim öğretime başlayacak olan Özel Çelikhan Temel Lisesi Müdürü Yasin Önyılmaz ile bir röportaj yapıldı.

Eğitim - 16-05-2015 10:46

Özel Çelikhan Temel Lisesi İle Röportaj!

Hocam öncelikle hayırlı olsun. Allah muvaffak etsin.

-          Hocam Temel Lise nedir?

Temel Lise, dershaneden özel okula dönüşen kurumlara 2018-2019 öğretim yılı sonuna kadar verilen geçici isimdir. 2018-2019 öğretim yılı itibarıyla ismimiz Özel Çelikhan Anadolu Lisesi olarak değiştirilecektir.

-          Peki bu okullarda nasıl bir müfredat takip edilecek?

Müfredat diğer liselerdeki müfredat la aynı olacak. Yani Fen Liseleri ve Anadolu Liselerindeki müfredatın aynısı bizim okullarımızda da takip edilecek. Dediğim gibi buradaki tek değişiklik isimdeki değişikliktir. Yoksa diğer devlet liselerinden bir farkı yok müfredat olarak.

-          Özel lise açmanızın sebebi nedir, ya da neden özel lise açma ihtiyacı hissettiniz?

Bunun birkaç amacı var. Öncelikle şunu görmemiz gerekiyor. Çelikhan gibi küçük bir yerde okumaktan başka çıkar yolu olmayan bir yer için en önemli ihtiyaçların başında böyle bir kurumun olması gerekiyor. Ayrıca yöremizdeki insanlarda kapasite çok yüksek olmasına rağmen öz güven eksikliğinden dolayı hedeflerini düşüren, kazanabileceğine olan inancını yitiren çocuklarımız var. Bu çocuklarımıza sahip çıkıp daha yüksek hedeflere ulaşabileceklerine dair bir öz güveni verebilmek ve bunu başarabilmek amacını taşıyoruz. Bunun dışında öğrencilerimizin çevreye, topluma daha da duyarlı olmasını, çevresini zenginleştirmesini, proje üretmesini bilen öğrenciler olarak mezun olmasını sağlamak için böyle bir girişimde bulunduk. Sınava hazırlanırken sınav kaygısını ta baştan yenebilmeyi öğrenmesini sağlamak için diyebilirim.

-          Peki liseye devam edecek ve eden biri sizi niçin tercih etmelidir?

Bakınız, üniversite sınavlarına hazırlık ciddi bir iştir. Başta öğrencinin kendisini rahat hissedebileceği bir ortam gereklidir, biz bu ortamı sağlayacağız. Onun dışında sınava hazırlık sadece 12. sınıflarda başlamaz, biz sınava hazırlığı en baştan yani 9.sınıflardan başlatacağız. Yani öğrencilerimiz bir bakıma okul ile dershaneye aynı anda devam ediyor olacaklar. Her öğrenci bizim için özel olacaktır. Herkesin durumunu öğrenci koçluğu sistemiyle sürekli takip edeceğiz. Bu sistemle öğrencinin sürekli gelişmesini sağlayacağız. Bu sisteme aileyi de katarak hep birlikte öğrencimizi sürekli takip edecek ve başarısı için tedbirleri zamanında alacağız. Hafta içi olur hafta sonu olur fark etmez takviye kurslarımızla öğrencilerimizin eksikliklerini tamamlayacağız. Güler yüzlü olacağız ve öğrencimizin başarısı için çabalayacağız.

-          Öğrencilerin devlet teşviğinden yararlanmaları nasıl olacak?

Teşvikten yararlanmak isteyen öğrenciler MEB tarafından belirlenen günlerde –e okul üzerinden başvururlarsa başvuranlar arasında ailenin gelir durumuna göre bazı puanlamalar yapılarak sonuçlandırılacak. Teşvik kazanan öğrenciler okulumuza kayıt yaptırırlarsa bu miktar öğrenci adına okulumuz hesabına yatırılacak ve öğrencinin hesabından düşürülecek.  Bu teşvikten sadece 9. Sınıflar değil ara sınıflarda yani 10, 11 ve 12.sınıflarda yaralanabilecek. Yani ara sınıflarda okulumuza kayıt yaptırmayı düşünüyorlarsa onlar da bu tarihlerde başvurup yararlanabilirler.

 

-          Teşvikten herkes yararlanabilecek mi?

Herkes teşvik başvurusunda bulunabilir; ancak teşvik başvurusu olumlu olan kişiler bizim okul kontenjanımızın yarısından fazla olursa puan ve not üstünlüğüne göre yararlanabilirler. Yani kontenjanın % 50’si teşvikten yararlanabilir.

-          Teşvik başvurusu yapmamış veya olumsuz sonuçlanmış ya da bu % 50’nin dışında kalmış öğrenciler ne yapabilir?

Şöyle söyleyelim. Teşvikten yararlanan öğrenciler,  kalan fark miktarını kendileri yani velileri tarafından karşılanacak. Teşvikten yararlanamayan öğrencilerimiz ise okul ücretinin tamamını kendileri karşılayacak. Yalnız bu durumdaki öğrenciler için bir miktar indirim yapmayı planlıyoruz. Okulumuzda okumak istiyor; ancak maddi imkanlar dolayısıyla uzak duran bu öğrencilerimize biraz indirim yapacağız.

-          Öğrenci kayıtları nasıl ve ne zaman olacak, ayrıca hangi öğrenciler kayıt olabilecek?

Ön kayıtları almaya başladık. Asıl kayıtlar ise bakanlık tarafından belirlenecek tarihlerde normal bir lise kaydı gibi olacak 9. Sınıflar için. Ara sınıf öğrencileri ise bu tarihlerde nakil yoluyla kaydını okulumuza aldırabileceklerdir.

-          Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Şöyle söyleyeyim. Biz başka ticari işler de yapabiliriz; fakat yapmıyoruz. Neden? Çünkü biz bu işi biliyoruz. Biz bu işi en iyi yapanlardan olacağız. Kendine güveniyorsa öğrenci onu hayalleriyle buluşturmak bizim görevimiz. Kararsız olabilecek veli ve öğrencilerimiz olabilir. Onlara da şunu söylemek isterim 1 veya 2 ay içinde bu endişelerinin yersiz olduğunu göreceklerdir. Biz bu işi biliyoruz bizimle yola çıkanları da hayalleriyle buluşturacağız.

-          Teşekkür ederim, tekrar tebrik eder başarılarının devamını dilerim.

 

Ben teşekkür ederim böyle bir fırsatı bize tanıdığınız için.

DİĞER HABERLER
Çelikhan Cumhuriyet Ortaokulundan Tarihi başarı...

Çelikhan Cumhuriyet Ortaokulundan Tarihi başarı...

28-04-2024 - Eğitim

AK Parti Milletvekili Dr. İshak Şan’dan Öğretmenler Günü mesajı

AK Parti Milletvekili Dr. İshak Şan’dan Öğretmenler Günü mesajı

24-11-2023 - Eğitim