Organ Bağışı Haftası

3–9 Kasım Organ ve Doku bağışı haftası nedeni ile Çelikhan Devlet hastanesinde, Organ bağış standı açıldı.

Sağlık - 08-11-2013 01:21

Organ Bağışı Haftası

 

Organ Bağışı hakkında vatandaşların yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Çelikhan Devlet hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Agâh Bahadır Öztürk, bu ve buna benzer çalışmalarla vatandaşların bilgilendirildiğini söyledi.

Çelikhan Devlet hastanesi olarak bu hafta içerisinde Hastane girişinde kurdukları stand ile vatandaşları bilgilendireceklerini ve organ bağış kabulünü gerçekleştirdiklerini aktaran Öztürk, organ bağışının insanlar için önemli olduğunu söyledi.

Organ bağışı hakkında teknik anlamda açıklama yapan Öztürk açıklamasında şunları kaydetti:

Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Bir bakış açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.

On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, yaşayan bir insan,diğer bir insana gerekli olan organı veya hücreyi bağışlar. Bu organlar çift veya tabaka halinde olan veya kendini yenileme özelliğine sahip olan organlardır. Örneğin böbrek, karaciğer ve yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi dokular. Burada bağış yapanın yaşından ziyade organın durumu çok önemlidir; fakat genelde 70 yaş üstündekilerin organları çok nadir durumlarda alınmaktadır.

Ölümden sonra bağış kabul edilebilecek organlar ve dokular ise pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası, kemikdokusu, kıkırdakdokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmı şeklinde ifade edilebilir.

 

Tıp ilmi ve teknolojisinin ve genetik biliminin süratli gelişiminin sağladığı imkânlar ve organ bağışı yönündeki kamusal ve sivil bilinçlenme sayesinde organ naklinin, nerdeyse günlük hayatın tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Diyanet işleri başkanlığı'nın organ bağışı konusuyla ilgili görüşü de; dinin asli kaynakları yanında, organ naklinin ve bunu sağlamak üzere bağışının din ve ahlak bakımından sakınca taşımadığı, dinende organ naklinin caiz ve meşru olduğu yönündedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye'de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dâhilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir.

Organ bağışı;

•          Sağlık Müdürlüklerinde,

•          Hastanelerde,

•          Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında),

•          Organ nakli yapan merkezlerde,

•          Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.

 

 

 Çelikhan Devlet Hastanesi bünyesinde de organ doku bağışı kampanyasını düzenlemekteyiz. Sürekli olarakta organ doku bağışı için vatandaşlarımızdan başvuru almaktayız. Vatandaşlarımızın konu hakkında bilinçli davranmalarını beklemekteyiz.

 

 

DİĞER HABERLER
Milletvekili Şan’dan sağlık hamlesi müjdesi

Milletvekili Şan’dan sağlık hamlesi müjdesi

23-03-2024 - Sağlık

Doç.Dr.İshak Şan, hastaları ziyaret ederek, yapımı devam eden hastaneyi inceledi  - Videolu Haber

Doç.Dr.İshak Şan, hastaları ziyaret ederek, yapımı devam eden hastaneyi inceledi - Videolu Haber

05-03-2024 - Sağlık