Malatya Çelikhan’a Göz Dikti

Malatya’da günlük yayın yapan Son Söz gazetesi bugün manşetten Çelikhan’ın Malatya’ya bağlanması gerektiğini yazdı.İşte Malatya Son Söz gazetesinin manşeti

Malatya - 17-06-2011 13:24

Malatya Çelikhan’a Göz Dikti

26 bin nü­fus­lu Çe­lik­han Ma­lat­ya’ya bağ­lan­sın

 

Bü­yük­şe­hir sev­da­sı­nı i­çin­de bü­yü­ten Ma­lat­ya, ö­nün­de­ki nü­fus en­ge­li­ni aş­ma­ya yö­ne­lik ça­lış­ma­la­ra ko­yul­du­ğu be­lir­til­di. Bu kap­sam­da, A­dı­ya­man’a bağ­lı 26 bin nü­fus­lu Çe­lik­han il­çe­si­nin ken­te bağ­lan­ma­sıy­la nü­fus en­ge­li­nin a­şı­la­ca­ğı dü­şün­ce­si­nin a­ğır­lık ka­zan­dı­ğı bil­di­ril­di. 

 

Ma­lat­ya ve A­dı­ya­man il­le­ri­nin yol bağ­lan­tı­sı­nı 74 ki­lo­met­re kı­sal­tan ka­ra­yo­lu pro­je­si­ne 2010 yı­lın­da 3 mil­yon li­ra ö­de­nek ay­rı­lan “A­dı­ya­man-Ye­şil­yurt - Ma­lat­ya Yo­lu’nun ta­mam­lan­ma­sıy­la fi­i­len ken­te bağ­la­na­cak Çe­lik­han’ın ya­sal dü­zen­le­mey­le res­men bağ­lan­ma­sı is­ten­di.

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Ka­nu­nu’nda, bir i­lin Bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si­ne dö­nüş­tü­rü­le­bil­me­si i­çin il nü­fu­su­nun 750 bin­den faz­la ol­ma­sı­na yö­ne­lik kri­ter, Ma­lat­ya’nın yıl­lar­dır i­çin­de bü­yüt­tü­ğü Bü­yük­şe­hir öz­le­mi­ne a­yak ba­ğı ol­du. Ma­lat­ya, ö­nü­müz­de­ki be­le­di­ye se­çi­min­den ön­ce ek­sik o­lan 10 bin sa­yı­sı­nı ka­pat­mak i­çin for­mül a­ra­ma­ya baş­la­dı­ğı bil­di­ril­di. A­dı­ya­man-Ye­şil­yurt - Ma­lat­ya yo­lu­nun ta­mam­lan­ma­sıy­la fi­i­len Ma­lat­ya’ya bağ­la­na­cak o­lan Çe­lik­han’ın, et­le tır­nak gi­bi kay­naş­ma­sı, or­ta­ya ko­nu­lan çö­züm yo­lu­nun man­tık­lı bir ze­mi­ne o­tur­ma­sı­nı sağ­la­dı­ğı ak­ta­rıl­dı. 1954 ta­ri­hin­de Ma­lat­ya’ya bağ­lı il­çe o­la­rak ku­ru­lan Çe­lik­han’ın, 14 Ha­zi­ran 1954 ta­rih ve 6418 sa­yı­lı ka­nun­la Bes­ni, Ger­ger, Göl­ba­şı ve Kah­ta il­çe­le­riy­le A­dı­ya­man i­li­ne bağ­lan­dı­ğı öğ­re­nil­di.

 

Ma­lat­ya ho­mur­dan­dı

12 Ha­zi­ran ge­nel se­çim­le­ri­ne yö­ne­lik ça­lış­ma­lar kap­sa­mın­da AK Par­ti İl Baş­kan­lı­ğı­nın dü­zen­le­di­ği Ma­lat­ya mi­tin­gi­ne ka­tı­lan AK Par­ti Ge­nel Baş­ka­nı ve Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan’dan, Bü­yük­şe­hir sö­zü bek­le­yen Ma­lat­ya­lı­la­ra Bü­yük­şe­hir müj­de­si ye­ri­ne, nü­fus ar­tı­şı­nın bin­de 5’ten 10’a çı­kar­ma­sı­nı is­te­me­si ho­mur­dan­ma­la­ra yol aç­tı. 740 bin nü­fu­su o­lan Ma­lat­ya, 2014 ye­rel se­çim ön­ce­si nü­fu­su­nu 10 bin art­tır­mak i­çin se­fer­ber­lik i­lan et­ti. Nü­fus pat­la­ma­sı ya­şan­ma­sı bek­le­nen Ma­lat­ya’da, da­ha man­tık­lı bir for­mül or­ta­ya çık­tı. 2010 Ad­re­se Da­ya­lı Nü­fus Ka­yıt sis­te­mi­ne gö­re, Ma­lat­ya’ya 95 ki­lo­met­re me­sa­fe­de bu­lu­nan A­dı­ya­man’a bağ­lı Çe­lik­han il­çe­si­nin 26 bin 449 nü­fu­suy­la mad­di ve ma­ne­vi an­lam­da bü­tün­leş­me­si­nin res­mi­ye­te dö­nüş­tü­rül­me­si bek­len­ti­si art­tı.

 

On­lar­da bağ­lan­mak is­ti­yor

Ya­pı­mı de­vam e­den A­dı­ya­man-Ye­şil­yurt - Ma­lat­ya yo­lu ta­mam­lan­dı­ğı tak­dir­de Ma­lat­ya i­le Çe­lik­han a­ra­sı 50 ki­lo­met­re­ye dü­şe­ce­ği kay­de­dil­di.

Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜ­İK) 2010 yı­lı ad­re­se da­ya­lı nü­fus ka­yıt sis­te­mi ve­ri ta­ba­nı­na gö­re Ma­lat­ya’da ya­şa­yan ve Ma­lat­ya nü­fu­su­na ka­yıt­lı ol­ma­yan 133 bin ki­şi a­ra­sın­da ilk sı­ra­da 41 bin 503 A­dı­ya­man­lı­nın ya­şa­dı­ğı a­çık­lan­dı.

Ma­lat­ya i­li­ne bağ­lı o­lan ve il­çe­de ya­şa­yan çok sa­yı­da Çe­lik­han­lı­nın Ma­lat­ya nü­fu­su­na ka­yıt­lı ol­ma­dan kent­te ya­şa­dı­ğı an­la­şıl­dı. Ma­lat­ya kül­tü­rüy­le öz­deş­le­şen Çe­lik­han­lı­lar, öz kül­tü­rün­den u­zak­laş­ma­mak a­dı­na Ma­lat­ya’ya bağ­lan­mak is­te­dik­le­ri id­di­a e­dil­di.

 

Yet­ki­li­ler dik­ka­te al­sın

Meş­hur tü­tü­nüy­le bi­li­nen Çe­lik­han’ın A­dı­ya­man-Ye­şil­yurt - Ma­lat­ya yo­lu­nun ta­mam­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan fi­i­len Ma­lat­ya’ya bağ­la­na­ca­ğı bil­di­ril­di. Çe­lik­han, A­dı­ya­man’a 56, Ma­lat­ya’ya 95 ki­lo­met­re me­sa­fe­de bu­lu­nan şi­rin bir il­çe o­la­rak ta­nın­dı­ğı, söz ko­nu­su yo­lun ta­mam­lan­ma­sıy­la Ma­lat­ya’yla o­lan u­zak­lı­ğı 50 ki­lo­met­re­ye dü­şe­ce­ği ak­ta­rıl­dı. Ma­lat­ya i­le Çe­lik­han a­ra­sın­da­ki u­la­şı­mın da­ha da ko­lay­la­şa­ca­ğı, sa­na­yi a­tı­lı­mı­na ha­zır­la­nan ken­tin Çe­lik­han­lı nü­fu­su­nu bir neb­ze de ol­sa art­tı­ra­ca­ğı i­le­ri sü­rül­dü.

A­dı­ya­man’a bağ­lan­dık­tan son­ra Ma­lat­ya’da ya­şa­ya­ma­ya de­vam e­den an­cak ka­yıt­la­rı A­dı­ya­man’da bu­lu­nan Çe­lik­han­lı­la­rın, il­çe­yi Ma­lat­ya’ya bağ­la­ma is­te­ği­nin yet­ki­li­ler­ce dik­ka­te a­lın­ma­sı ve çö­züm yo­lu­nun uy­gu­lan­ma­sı a­rı­na ön­cü­lük et­me­si­ni bek­le­dik­le­ri sa­vu­nul­du.

 

Baş­ba­kan ne de­miş­ti?

Er­do­ğan, “Ar­tık Ma­lat­ya’nın bir bek­len­ti­si var. Bu da ma­lum bir Bü­yük­şe­hir ol­ma bek­len­ti­si. Bu­ra­da bi­li­yor­su­nuz bir sı­nır var. Sı­nır il nü­fu­su­nun 750 bin ol­ma­sı. Bu­ra­da Ma­lat­ya’mı­zın bir 10 bin a­çı­ğı var. Bu 10 bin a­çı­ğı, Ma­lat­ya’nın gi­der­me­si la­zım. Ne ya­pa­cak­sı­nız? Şu an­da nü­fus ar­tış o­ra­nı Ma­lat­ya’nın bin­de 5. Bu­nun­la ol­maz. Bin­de 10’a çı­kar­mak­la o­lur. 3 o­lur­sa ye­ter. Ma­lat­ya’nın mül­ki sı­nır­la­rı Bü­yük­şe­hir sı­nı­rı o­la­cak. En üc­ra kö­şe­si­ne ka­dar, ay­nı İs­tan­bul gi­bi Bü­yük­şe­hir be­le­di­ye sı­nı­rı o­la­cak. Ya­ni şu an­da­ki sı­nır de­ğil. Ya­sal dü­zen­le­me­yi böy­le ya­pı­yo­ruz. Za­man­la­ma ü­ze­rin­de ça­lı­şa­ca­ğız. Müm­kün ol­du­ğun­ca za­man­la­ma­yı da­ha dik­kat­li kul­la­na­ca­ğız. Ve Ma­lat­ya’mı­zın bu 10 bin nü­fus ek­si­ği­ni gi­der­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Ma­lat­ya gi­bi il­le­rin bir çe­kim a­la­nı ol­sun. Mar­ka şe­hir ol­ma yo­lun­da yü­rü­yor, bu­nu Bü­yük­şe­hir o­la­rak yü­rü­te­lim. Şu an­da 11 şeh­rin i­çi­ne gir­me­yen ya­kın i­ki şe­hir var. Bi­ri Ma­lat­ya bi­ri Mar­din. Bu i­ki şeh­ri­miz bi­raz nü­fus ar­tış hı­zı­nı ar­tı­rır­sa ki bir za­man­lar Ma­lat­ya bin­de 14 nü­fus ar­tı­şı­nı ya­ka­la­mış.”

 

 

DİĞER HABERLER
MALATYADA YAŞAYAN ÇELİKHANLILARDAN DAYANIŞMA PROGRAMI

MALATYADA YAŞAYAN ÇELİKHANLILARDAN DAYANIŞMA PROGRAMI

27-04-2024 - Malatya

SU SESİ'NİN YENİ SAHİPLERİNDEN BİRİ ÇELİKHANLI

SU SESİ'NİN YENİ SAHİPLERİNDEN BİRİ ÇELİKHANLI

09-04-2016 - Malatya