İlklerin Belediyesinden bir ilk daha ''Bulam Tarihi'' konferansı

Bulamlılar ilk defa bilimsel olarak tarihlerini dinlediler.

Pınarbaşı - 14-04-2013 08:00

İlklerin Belediyesinden bir ilk daha ''Bulam Tarihi'' konferansı

 Pınarbaşı belediyesi tarafından ‘’Bulam tarihi’’ konulu konferans verildi.

Konferans öncesi bir konuşma yapan Pınarbaşı belediye Başkanı Mehmet Çalğan, yıllardır halk arasında çeşitli söylentilere dayanarak bilgi sahibi olduklarını ve sahip oldukları bilginin bilimsel hiçbir değerinin olmadığını söyledi.

Pınarbaşılı bir hemşerilerinin bugün burada bilimsel olarak Bulam’ın tarihi hakkında bizleri bilgilendirmekten mutluluk ve onur duyduklarını ifade eden Çalğan, Pınarbaşı belediyesi olarak etkinlikleri yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Salonu tıklım tıklım dolduran Pınarbaşılılara teşekkür eden başkan Çalğan, Bulam’ın tarihini birlikte öğreneceklerini söyledi.

Pınarbaşılı biri olarak burada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Söylemez, Bulam gerçeği ile ilgili olarak hemşerileri biraz bilgilendirmek istediğini söyledi.

20 yıldır, Çelikhan ve Bulam üzerine tarihi araştırmalar yaptığını kaydeden Söylemez, Bulam’ın tarihinin 1500’lü yıllara dayandığını ve tarihi süreç içerisinde birçok olayın yaşandığını belirtti.

Bulam’da yaşayan halkın büyük bölümünün Rişvan aşiretine mensup olduğunu dile getiren Prof. Söylemez,500 küsür yıllık süre içerisinde Bulam’ın nüfusunda ciddi değişikliklerin yaşandığını belirtti. Nüfus değişikliğinin dönemsel olarak, savaş, salgın hastalıklar ve depremler nedeni ile yaşandığını belirtti.

Bulam’ın tarih içerisinde kaza, nahiye ve köy olarak Kahta, Besni ve Malatya’ya bağlı olduğunu söyledi.

Bulam’da yaşayan ailelerin nereden geldiklerini detaylı bir şekilde anlatan Prof. Söylemez,

Konuşmasının sonunda, doğup büyüdüğü topraklarda, yıllar sonra kürsüde hitap etmenin onur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bulam halkı can kulağı ile dinlediği Prof. Faruk  Söylemez’e  teşekkür ettiler.

bulam-tarihi-(3)-(450-x-300).jpg

bulam-tarihi-(8)-(450-x-300).jpg.

DİĞER HABERLER
Tutdere: Sandığa gitmek sizden hizmet bizden

Tutdere: Sandığa gitmek sizden hizmet bizden

03-03-2024 - Pınarbaşı

Pınarbaşı’da Çatı Yangını Korkuttu

Pınarbaşı’da Çatı Yangını Korkuttu

16-02-2022 - Pınarbaşı