AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan’dan AGAD’a ziyaret

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan;“Yatırımcılarımıza ve talep edenlere arsa tahsisinde bulunabileceğiz”AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyetini (AGAD) ziyaret etti.

Cemiyet - 22-12-2012 03:36

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan’dan AGAD’a ziyaret

Yoğun geçen bütçe görüşmelerinden sonda seçim bölgesine gelen Milletvekili Mehmet Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Halil İbrahim Fırat ve beraberindeki partililerle birlikte Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyetini ziyaret ederek gündem ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan; Yaklaşık 2 aydır hem komisyonda hem genel kurulda bütçe çalışmaları devam ettiğini, 20 Aralık Perşembe günü itibariyle bütçe kabul edildiğini belirterek bütçenin kabulünden sonra da soluğu Adıyaman’da aldıkların söyledi.

AK Parti, siyasete farklı bir anlayış getirdiğini söyleyen Milletvekili Erdoğan, gerek Teşkilat olarak gerekse de milletvekilleri olarak her zaman Adıyamanlılar ile birlikte olduklarını söyledi.

VATANDAŞLARIMIZLA BİRLİKTE OLMAK BİZLERE GURUR VERİYOR

Erdoğan ziyaret esnasında yaptığı açıklamada; “Bunu sadece sözde değil icraatta da gerçekleştirmenin çabasındayız. Vatandaşlarımızla birlikte olmak bizlere gurur veriyor. Adıyaman’ın takip edilen problemleri ve konularında neler yaptık? Bunları kısa bir müddet de olsa yaptığımız çalışmalarla değerlendirmiş olacağız. Bu çerçevede cemiyetimizi ziyaret ettik. Adıyaman’ın problemleri ve yapılan çalışmalarla ilgili görüş alış verişinde bulunmak amacıyla cemiyeti ziyaret ettik.” Dedi.

2007-2012 YILLARI ARASINDA TOPLAM 120 TRİLYON SANAYİCİLERİMİZE SAĞLANAN ENERJİ DESTEĞİDİR

Şuanda Adıyaman’daki en önemli problem kamuoyunda da sıkça dile getirildiği gibi 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın ve akıbetinin neler olacağı olduğunu söylene Erdoğan; “Yerel basından da özellikle bizim takip ettiğimiz Sanayi ve Ticaret Odalarımızın, işadamlarımızın, devletlerimizin hatta bölgenin ısrarla üzerinde durduğu bir konudur. 2004 yılında 5084 sayılı Teşvik Yasası çıktı. Teşvik bir anlamda şunu gerektiriyor. Bir hastanın doktora gittiği zaman doktorun yazdığı ilaçlar, yapılan tedavi, hastanın ayağa kaldırılması, hastanın sağlığına kavuşup o ilaçları kullanması hastalığın sona erdiğini gösterir. 5084 sayılı Teşvik Yasası ile beraber Adıyaman neler istifade etti. 2009 yılına kadar 5 yıllık bir süre bolunca Adıyaman’da Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunda 20 tane işletme vardı. 5084 sayılı Teşvik Yasası faaliyete geçince 2012 yılına kadar yaklaşık 60 tane işletmemiz faaliyete geçti ve Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde 89 işletmemiz şuanda faaliyete geçmiş durumdadır. Demek ki 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın faydası olmuş. Yeni işletmeler, yeni yatırımlar. Bedelsiz arsa tahsisi yapıldı. SSK işveren payını hazinece karşılanmasını sağlandı. Gelir vergisi stopajı desteği sağlandı. Bunlar Adıyaman’da sanayinin de ayağa kaldırılmasıyla birlikte önemli bir adımdı. Başarılar sağlandı. 2009 yılında bunun bitmesi gerekiyordu. 2009 yılından sonra 3 yıl daha uzatıldı. Tabi bunun içerisinde enerji desteği de var. 5084 sayılı Teşvik Yasası’ndan dolayı Adıyamanlı sanayicilerimizin cebinde kalan % 50’lik enerji desteği vardı. 2007-2012 yılları arasında toplam 120 Trilyon sanayicilerimize sağlanan enerji desteğidir. SSK işveren payını hazinece karşılanmasını sağlandı. Burada hazinece karşılanan pay 133 Milyon 600 bin TL yani toplam gelir vergisi stopajı hariç SSK işveren payı ve enerji desteğinden Adıyamanlı sanayicilerimiz bu süreç içerisinde 5084 sayılı Teşvik Yasası sayesinde 250 Trilyondan daha fazla bir destekten istifade ettiler. Bu önemli bir şeydi. Önümüzde yeni bir teşvik paketi var. Adıyaman’daki kurum ve kuruluşlar, sanayiciler ve işadamları Adıyaman’da 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın devam etmesini istiyorlar. 2009 yılında bitecek olan süreç 2012 yılına kadar uzamıştı. 2004 yılında başlayan süreç 2012 yılında sona erdi. Önümüzde yeni bir teşvik paketi var. Adıyaman, iller bazında yeni bir bölgesel teşvik paketi var. Adıyaman’da 5. bölgede. Burada Adıyaman ne kadar istifade ediyor ya da Adıyaman buna ne kadar hazırlıklı? Hem milletvekili olarak hem teşkilatlarımız olarak hem de ildeki idareciler olarak Adıyaman’da yeni bir OSB’ye ihtiyaç var. Ya da Adıyaman’da mevcut olan OSB’nin alanının genişletilmesiyle ilgilide bir çalışma yapmamız gerekiyor. Sayın bakanlarımızla görüşüldü. Sayın başbakanımıza bu konu iletildi.

YATIRIMCILARIMIZA VE TALEP EDENLERE ARSA TAHSİSİNDE BULUNABİLECEĞİZ

En son 8,5 Trilyon Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kamulaştırma bedeli gönderildi. Önümüzdeki yıl ne kadar ihtiyacımız varsa onların da gönderileceği taahhüt edildi. Herhangi bir problemimiz yok. Son çıkan teşvik paketinden Adıyaman’da istifade edecek. Yatırımcılarımıza ve talep edenlere arsa tahsisinde bulunabileceğiz. 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın devam etmesini isteyen arkadaşlarımız bundan istifade ettiler. O gün olmayan müteşebbislerimiz yatırımcı oldular, ayağa kalktılar ve emin adımlarla ilerliyorlar. Adıyaman 4 Trilyonluk ihracattan aşağı yukarı 100 Trilyona kadar bir ihracat yakaladı. Hedefimiz daha da fazla olması ve bu rakamın koşarak gitmesidir. Yeni teşvik paketinde bu saydıklarımıza ilaveten gelir vergisi stopajı desteği devam edecek. SSK işçi payı ve işveren payı da ayrıca ilave olacak. Yine arsa tahsisi olacak. Günlük vergisi maliyeti var, KDV istisnası var. Dolayısıyla Adıyaman’da yatırım yapacak olan hemşerimiz ya da sanayicimiz bu yeni pakette 2013 yılı içerisinde eğer yatırıma başlarsa bu saydığımız avantajlardan yatırım indirimi dahil öyle 4-5 yıl değil OSB’de yapacağı için 10 yıl bu desteklerden istifade etmiş olacak. Dolayısıyla siyasiler olarak üzerimize düşen görev bu altyapıyı hazırlamaktır. OSB’de yatırım yapacak olan müteşebbislere arsa tahsisi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bunda da netice aldığımı paylaşmak istiyorum. Adıyaman kamuoyunun da bilgisinin olması hakikaten önemlidir. Hem Adıyaman’da, hem Adıyamanlı hem de Adıyaman ile muhabbeti olan insanlarımızın Adıyaman’da yatırım yaptıkları zaman İstanbul veya bir benzeri yerdeki yapacakları gelir vergisinden de buradaki yatırımları düşünecekleri için şu teşvik paketinin daha fazla istifade edebileceğimiz bir paket olacağını düşünüyorum. 5084 sayılı Teşvik Paketi’nin devam etmesi yönünde arzular var. Ama Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın “5084 sayılı Teşvik Paketi artık bitmiştir” şeklinde açıklamaları vardı. Biz Bakanlarımız Ali Babacan, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Ali Şimşek ile özellikle görüştük. 5084 sayılı Teşvik Paketi kesinlikle bu şekliyle olmayacak ama bir kademeli çalışma olabilir mi bunun bir çalışmasını yapıyorlar. Bittiğine ve uzatıldığına dair net bir bilgi yoktur.

OSB’DE YER TAHSİSİ OLARAK KAMULAŞTIRMA BEDELİMİZ GELMİŞTİR

Şuanda yapılacak olan yeni teşvik paketine Adıyaman’ın hazırlıklı olarak bu işin üzerinde durmasıdır. OSB’de yer tahsisi olarak kamulaştırma bedelimiz gelmiştir. İstenildiği takdirde daha fazlası da gelecektir. Kahta, Besni ve Gölbaşı’nda da Organize Sanayi Bölgelerimizde yatırım yapmak isteyen müteşebbislere arsa tahsisinde zaten bulunuyoruz. 5084 sayılı Teşvik Paketi’ni Adıyaman çok iyi kullandı. Ümit ediyorum ki bu ayağa kalkıp, yürümeye başlayan Adıyamanlı dostlarımız ve kardeşlerimiz bu yeni teşvik paketiyle de daha farklı bir ivme yakalayacaktır. Çünkü Adıyamanlı sanayicilerimizde bu müteşebbis ruhu var. İnşallah bundan daha fazla istifade edilen bir yapı içerisinde olacağız. 5084 sayılı Teşvik Paketi 5 yıllık bir süreyi kapsıyor. Adıyamanlı sanayicilerimiz 5084 sayılı Teşvik Paketi’nden en güzel şekilde istifade ettiler, başarılı oldular. Ama bu teşvik paketi o dönemler için geçerliydi. Yeni dönemde yeni teşvik paketinden yararlanmaya bakacağız. Eski yatırımlar yeni teşvik paketinden faydalanıyor mu yoksa faydalanmıyor mu? Yeni teşvik paketinden mevcut işletmeler eğer kapasite artırımlarına giderlerse artırdıkları kapasitedeki hem işçilere ödenecek prim hem de kapasiteyi arttıracakları makine ekipman desteğindeki KDV muafiyeti ve günlük vergisi muafiyeti olacak. Ama mevcut bir şekilde değil kapasiteyi arttırdıkları oran dahilinde olacaktır. Biz alanımızı genişlettik, makine ekipmanımızı yeniledik. İstihdamla ilgili bir artışımız olmadı derlerse istihdamla ilgili olan destekten faydalanamayacaklar ama günlük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasından muaf olacaklar. Bunun da özellikle bilinmesi lazım. Mevcut işletmeler kendilerini yeniler, genişletirlerse bu yeni teşvik paketinde de faydalanacaklar. 2013 yılının 31 Aralık tarihine kadar başlanacak olan işletmelerdeki teşvikten faydalanacak noktalar 10 yıllık süreyi kapsıyor. 2014 yılında başlayan yatırımlar 7 yıllık bir teşvik paketinden faydalanıyorlar” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan ise ziyaretlerinden dolayı AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan’a ve Ak Parti yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

 

Tüm Milletvekilinin, Ankara’da Adıyaman ve Türkiye için vermiş olduğu emek, çaba ve gayretler için biz Adıyamanlılar adına teşekkür ettiğini söyleyen Aslan, milletvekili Erdoğan’a Adıyaman ile ilgili beklentilerini ifade etti.

Aslan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sayın milletvekilimizin de söylemiş olduğu gibi Adıyaman 5. bölgede, Şanlıurfa 6. bölgedeydi ve büyük şehir oldu. Bu gidişle Malatya veya Şanlıurfa’nın ilçesi durumuna düşüyoruz. 5084 sayılı Teşvik Yasası’nda sigorta Adıyaman’ın organize sanayi olarak değil de bize göre Türkiye’deki büyük fabrikaların sadece altyapısını oluşturacak bir durum var. Çünkü Adıyaman’daki sanayi tekstil üzerine çalışan fabrikalardır. İşçinin çalıştırılamayacağı bir yerde o firmalar ihracat yapamayacak. KDV ve elektrik muafiyeti art gelir olarak bize dönüş yapmayacak. Çünkü Adıyaman’daki işçiler asgari ücretin altında çalıştırılıyor. Adıyaman’daki tekstil işçilerinin şartlarının çok ağır olduğunu biliyoruz. İşadamlarımızın asgari ücretin altında bir fiyat vermesi, sigortasız çalıştırması, kaçak işçi çalıştırmalarını basın olarak çok işlemedik. Çünkü Adıyaman’ın durumu gözler önündedir. Ama biz 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın özellikle son iki yılda devam etmesini basın olarak ta kamuoyu olarakta vatandaş olarakta bekliyoruz. Çünkü Adıyaman’ın organizesi bir Gaziantep, bir Malatya gibi ve İstanbul’daki fabrikalar gibi olmadığı için fason çalıştırılacağı yerlerde işçi çalıştırma zorunluluğu var. Fabrikalar işçileri resmiyete çıkaracaklar 300-400 TL’ye sigortasız çalıştıracaklar. Oluşabilecek bir aksilikte o işçilerin hayatı söz konusudur. Bunu biz sayın milletvekilimizden rica ediyoruz. Adıyaman’a vermiş oldukları çabaları ve gayretleri hiçbir zaman tartışmadık. İktidarları süresince Adıyaman için ellerinden geleni yaptılar. Özellikle 5084 sayılı Teşvik Yasası herkes için geçerlidir. Oradaki sıkıntılar ayrıdır. Bunun yanı sıra sayın il başkanımız da burada. Adıyaman’ın sorunlarını burada tartışma manasına girmiyoruz ama eksik olan kısımların giderilmesini istiyoruz. Yatırımların daha da artmasını istiyoruz. Çünkü Adıyaman’ımızda Grup Başkanvekilimiz var. AK Parti’nin 10 yıl boyunca oylarını geliştiği ender illerden biriyiz. Bunun karşılığını alabiliyoruz ama gerektiği kadar alamıyoruz. Biz bundan sonraki kabile değişikliğinde Adıyaman’dan bakan bekliyoruz. Bu durumla ilgili de basın olarak her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Adıyamanlı işadamlarından Adıyaman sanayisinin daha da gelişmesi için verilen emeklerin daha da ileriye gitmesini istiyoruz. En basit şöyle bir örnek verelim. Şanlıurfa’da 400 proje hayata geçiriliyor. İŞKUR’dan dolayı 94 Trilyon para harcanıyor. Ama Adıyaman’a gelince yok. Bu milletvekillerimizin eksiği değildir. Bu Adıyaman’daki bürokrasilerimizin eksikliğidir. Onların milletvekillerine proje getirmeyen kurum müdürlerini gözden geçirmek gerekiyor. Onlarla ilgili valilik nezdinde, kurumlar nezdinde ve teşkilatımız nezdinde Adıyaman’a yatırım yapabilecek insanları bekliyoruz. Yine KOSGEB’te Adıyaman ve Şanlıurfa arasında dağlar kadar fark var. Biraz önce Şanlıurfa’nın ilçesi duruma düşeceğimizi söylerken bu rakamı baz alarak söylüyorum. Yani buradaki KOSGEB’teki personel çok farklı muamele ediyor. Bunlardan dolayı vermiş oldukları emeklerden dolayı milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Ancak bundan sonraki çalışmalarınızda daha da fazla bir şekilde ve özellikle bürokrasideki sıkıntıların giderilerek kademe kazanılmasını istiyoruz” dedi.” Dedi.

 

DİĞER HABERLER
AGAD Başkanı İbrahim Aslan, Yönetimde Yer Aldı

AGAD Başkanı İbrahim Aslan, Yönetimde Yer Aldı

15-04-2018 - Cemiyet

İl Genel Meclis Başkanı Erdoğan’dan AGAD’a Ziyaret

İl Genel Meclis Başkanı Erdoğan’dan AGAD’a Ziyaret

12-12-2017 - Cemiyet