2009 Yılının En Önemli Ve En Son Röportajı

Sitemiz Editörü Mustafa Aloğlu ile Başyazar Sabri Altın Çelikhan Belediye Başkanı Mehmet Bora’yla bir röportaj gerçekleştirdiler.

Röportaj - 19-12-2009 08:00

2009 Yılının En Önemli Ve En Son Röportajı


Başkanın ilk 7 aylık sürecini, projelerini, geleceği dair görüşlerini ve geçmişte yapılanların konuşulduğu röportajı siz değerli takipçilerimiz için yayımlıyoruz.
İşte o röportaj
Sayın Başkan:Uzun bir mücadele sonunda başkanlığı kazandınız.7 aylık bir dönemi geride bıraktınız. Sizce bu kadar mücadeleye değdi mi?
Evet değdi.—Değdi derken?
Çünkü oturmuş bir anlayışın ve statükonun değişmeye yüz tutması açısından değdi. En azında gelecek nesillere cesaret gelmesi açısından deydi…
—Seçim öncesi projelerinizi halk ile paylaştınız. Bu projelerin ne kadarını yaptınız yahut da gerçekten istediklerinizi başkanlık sıfatıyla yapabilecek misiniz?
Verdiğimiz projeler 5 yıllık projelerdi. Şimdi biz 7 aylık süreci geride bıraktık.7 aylık süreçte projelerimin içerisinde yapılabileceklerimizi yaptık. Uzun vadeli projelerin alt yapısını hazırlıyoruz. Örneğin; halk görüşmesiyle ilgili, halkımız toplu görüşmelerden kaçındığı için mesai içi mesai dışı sürekli istişarelerimiz devam ediyor. Doğal olarak halk görüşmeleri yapılıyor. Ayrıca, önemli bir konu söz konusu olduğunda halkımızla bir araya gelerek istişare ediyoruz. Sorunların çözümünün hızlandırılması için Alo Zapıta’yı kurup halkın istek ve şikâyetlerini daha rahat çözüme kavuşturmak için çalışma başlattık.
Alt yapı konusunda kanalizasyon şebekesinin eksik kalan iki mahallenin şebekesini yaptık. Diğer kalan bölgelerde çalışmaları tamamlayıp bitireceğiz. Değişik yerlerde dere ıslahı yaptık. TEDAŞ ve Telekom da çalışmalarını devam ediyor. İlçenin tamamını önümüzdeki yıllarda kapsayacaktır.
Mevcut oto park ile ilgili çalışmamız sürüyor. Ekonomik kalkınma ile ilgili AB ve SODESe 3 proje yapıldı. SODES’e yapılan projeler kabul edilmedi. AB projelerinin sonucu bekleniyor. Meslek Yüksek Okulu ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Hala bir netice alamadık. Arsa sıkıntısının çözümü ile ilgili TOKİ ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Spor kompleksi ile ilgili çalışmalar bitti. Spor il müdürlüğünün gerekeni yapmasını bekliyoruz. Çelikhan-Malatya yolunda çalışmalar devam ediyor. Yeni mezarlık yeri için çalışmalarımız devam ediyor. Defin işlemleri için bir araç alındı. Artı mezarlık taşları alındı.
Küçük sanayi sitesi ile ilgili gerekli girişimler yapıldı ancak esnaflarımızın bir araya gelip bir koop. Kurması gerekiyor. Kurulmadığı zamanda belediyenin yapacağı bir şey yok.
Mesire alanıyla ilgili olarak Beypınarı üzerinde bir peyzaj çalışmamız olacak.
Belediyenin sattığı arsalar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. mezbahane için yer aldık. Çalışmamız olacak
—Seçim öncesinde saadet partisi olarak Karmkuk suyunun getirilmesine engel olduğunuz iddia ediliyordu. Bu su yerel mahkeme sürecini atlatıp Danıştay sürecine gelmiştir. Danıştay süreci Çelikhan lehine tamamlanırsa bu suyu getirmek için çalışma yapacak mısınız?
Kesinlikle olumsuz bir tavrımız olmadı. Bunu benim yaptığımı ispat eden varsa yüzleşmeye hazırım.
—Belediyeye yeni almış olduğunuz araçlar halk arasında olumlu yansımasını görüyoruz. Görünürde yansıyan bu borç ile içerisinde araçları nasıl bir formülle aldınız?
Disiplinli bir muhasebe anlayışıyla yapıldı
—9 Aylık dönemde alacak vereceğiniz nedir?
İller bankasından bize gelen miktar 1.128 bin lira belediyenin öz kaynaklarından tahsilât ettiğimiz para 121 bin liradır. Bu paranın Personel gideri 651 bin lira 598 bin liralık da halkımıza hizmet etmişiz.
Şimdiye kadarki süreçte bu güne kadar hiçbir dönemde bu kadar şeffaf bir çalışma sergilenmemiştir. Daha detaylı bilgi almak isteyen varsa kalem kalem muhasebe müdürlüğümüzden gerekli bilgiyi alabilirler.
—İktidar partisi belediye başkanının yerine geçmenin sıkıntısını yaşıyor musunuz?
İktidar belediyesi başkanını yerine gelmesinin sıkıntısını yaşamıyorum. Ancak partim iktidar olsaydı daha rahat olurduk.
—Başkan olduğunuzda belediye’nin borcu ne kadardı? Ne kadar ödediniz ne kadarı duruyor?
1.100bin lira civarında resmi borç vardı. Bunun yarısı yapılandırılmıştı. Geri kalan duruyor. Bunlar ssk, emekli sandığı ve maliye…
—Resmi olmayan esnaf borcunun durumu nedir
570 civarında esnafın talep ettiği borcumuz var. Ancak bunlar herhangi bir resmi dayanağı olmayan borçlar olduğu için ödeme sıkıntısı çekiyoruz. Borç ortada kalmış oluyor.
Faturası olup da araç tamiri, hastane, eczane gibi bazı esnaflara ödeme yapıldı.
—Personelin hepsi sizden önce iki dönem belediye başkanlığı yapmış kişilerden alındığından dolayı personelde sıkıntı çekiyor musunuz?
Sıkıntı çekmiyorum. Ancak oturmuş kalıpların değişimi zor oluyor. Hizmet noktasında bazı ufak sıkıntılar yaşanıyor.
—Bu 7 aylık icraattan sonra bir değerlendirme yapıp seçimden önce vaat ettiğiniz şeylerin hepsini yapabileceğinize inanıyor musunuz?
Seçimden önce vaat ettiğim projelerin tamamı madde olarak gerçekleşmeyebilir. Ancak seçimden önce vaat ettiklerimin dışında da yapabileceklerimin olabilir. Nitekim aldığım 4 araç bunu tipik örneğidir.
—Seçim vaatlerinizin içinde olmasına rağmen neden bal festivalini yapmadınız?
Her ne kadar seçimden önce bunu vaat ettiysem de seçimden sonraki konjüktür bunun siyaset üstü olması ve herkesin katılımını sağlamak için sivil toplum kuruluşlarının festivali düzenlemesi daha doğru olacağını düşündüm. Yaptığımız istişare toplantıları sonucunda vardığımız ortak kararda bu yöndeydi. Geçmiş yıllarda yapılan festivallerde çocuklar ve dışarıdan gelen resmi erkân dışında kimse katılmamıştı. Bizde halkımızın katılımını sağlamak için bu yönde karar aldık.
-Belediye içinde yapmış olduğunuz yönetimsel değişiklik halka nasıl yansıdı?
Oldukça olumlu yansıdı.
Çelikhan Lisesinin önünde caddeye bakan kısımda iş yeri yapacak mısınız?
Düşünmüyoruz.
—Neden düşünmüyorsunuz
Zaten caddeler dar artı, iş yeri açma konusunda talepte yok. Orası Milli Eğitim’in sınırında olduğundan dolayı bir şey söz konusu şimdilik olmaz.
—Belediye lojmanların yıkıp yerine bir şeyler düşünüyor musunuz?
Düşünüyoruz. Ancak kültür merkezi olabilir.  İmkân yeterse bunu gerçekleştireceğiz. AB gibi kuruluşlara proje gibi durumlar hazırlama söz konusu da olabilir. Tabi bu zaman gerektirebilir. Düğün salonu-gençlik merkezi hizmet binası da olabilir.
—Muhalefetken belediyeye gelen para ile ilgili görüşlerinizle şimdiki görüşleriniz arasında bir değişiklik var mı?
İller bankasından gelen pay konusunda herhangi uçuk bir fark olmadı. Ancak ben o projeleri düşünürken AB, SODES gibi değişik alanlardan yararlanacağımı düşünerek vaat etmiştim. ve umudumu kaybetmiş değilim. Önümüzde 4 yıl var. İnşallah değişik projeler Gerçekleştireceğiz.
—Yaptığınız harcamalarla halkın takdirini aldığınız halde genel ilçe görüntüsünde yapılan işlerde denetimsiz bir tavır takındığınız konusunda eleştiriler alıyorsunuz. Mesela Telekom ve Tedaş’ın yapmış olduğu çalışmalar da olduğu gibi. Bu konuda görüşleriniz nelerdir.
Değişik kurumların yapmış olduğu yatırımların ödemesi bizde olmadığı için müteahhitler bize değil o kurumlara bakıyor. Müteahhit, ödeme sıkıntısı çekmesi bize de sıkıntı çektirdi.
—Saadet partisinden seçilmiş olmanıza rağmen parti ile bir bütünlük sağlamadığınız iddia ediliyor. Bu iddialara cevabınız nedir?
Partimle bir sıkıntım yok. Sadece saadet partililerin değil tüm halkın belediye başkanıyım. Ben yapı itibariyle sadece bana oy veren veya çekirdek kadrom ile değil düşünebilen bütün Çelikhanlılarla istişare ettiğim için böyle bir görüntü oluşmuş olabilir.
—Haber sitemizde yazılan yorumlar ve halkın içerisinde edindiğimiz intiba ilçenim diğer yöneticileriyle bir birlikteliğin söz konusu olmadığı anlaşılıyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Benim kimseyle bir sorunum yok. Şahsi bir sorunumuz olamazda… Çelikhan için çalışan herkesle rahatça çalışırım.
—Memuriyetten gelen birisi olduğunuzdan ötürü belediye başkanlığı geniş yetkileri konusunda bir çelişki yaşıyor musunuz?
Yok. Yaşamıyorum. Bürokrasiyi bilen birisi olduğum için daha avantajlıyım. Diyebilirim.
—Orman kadastrosuna gerekli çalışma zemini sağlamadığınız iddia ediliyor. Bu iddia doğru mu?
Kesinlikle etik olmayan bir iddiadır. Biz ev sahibi olarak elimizden gelen en iyisini yapmaya çalıştık. Gelen arkadaşlarımızın da bizden memnun bir şekilde ayrıldıkların biliyorum.
—Bölge belediyelerine göre, kıyaslama yaptığınızda belediyemizin borç durumu nasıldı?
Nüfus oranına göre ilçemizin borcu diğer belediyelere göre az. Bu ilçemiz için bir avantajdır.
—İktidarla ilişkileriniz nasıl?
Şu ana kadar şifai olarak görüşmelerimizde olumsuz bir cevap almadım. Süreç içerisinde daha iyi olacağını düşünüyorum. Sayın vekillerimize genel seçimlerinde ilçem büyük oranda oy vermiştir. Çelikhan’a yapacağımız hizmet neticede bu vekillere ve partiye oy veren halktır. Sayın vekillerimiz kendilerine büyük oranda destek veren bu halka gelecek hizmete engel olacaklarını hiç sanmıyorum. Aksine bu konuda büyük uğraş vereceklerini düşünüyorum.
—Çelikhan’ın su problemiyle ilgili bir çalışmanız henüz gözükmüyor. Bey pınarı ile ilgili neden bir proje hazırlamadınız?
İçme suyu sorunu ile ilgili çalışmalarımız var. Ancak zamanı geldiğinde müjdeyi veririz?
—Çincin Geller ve Sincik tepelerini afet kapsamına alınmıştı bu tepelerin belediye mülkiyetine geçmesi için her hangi bir çalışma yaptınız mı?
Evet. Bununla ilgili resmi yazışmalarımız devam ediyor. Umarım bu tepeleri ilçenin gelişmesi için ilçe ihtiyacına cevap verecek şekilde bir tahsisat yapılır.

 
DİĞER HABERLER
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Muhtar Adayları Tanıtımı

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Muhtar Adayları Tanıtımı

11-03-2019 - Röportaj

Din ve Diyanet röportajı

Din ve Diyanet röportajı

03-07-2015 - Röportaj