''1-3-5 yıl sonra hakkımızın gasp edilmemesi için güvence istiyoruz''

Havşeri su kaynağı için halk eylem yaptıPınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan:''1-3-5 yıl sonra hakkımızın gasp edilmemesi için güvence istiyoruz''

Pınarbaşı - 30-12-2011 14:31

''1-3-5 yıl sonra hakkımızın gasp edilmemesi için güvence istiyoruz''

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı kasabası sınırlarında bulunan Havşeri su kaynağı için Pınarbaşılı ve Çelikhanlı vatandaşlar, DSİ'den yazılı güvence gelmeden çalışmaya izin vermeyeceklerini söylediler.

hafta içinde müteahit firmanın çalışmalarını durduran ve jandarma tarafından 5 kişinin gözaltına alındığı olayın yankıları Havşeri su kaynağı üzerinde devam ediyor.

Havşari kaynağı üzerinde toplanan yüzlerce vatandaş, DSİ'nin kendilerine yazılı güvence vermelerini istediler.

Devlet Su İşleri yetkilileri, Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, Mahalle muhtarları ve vatandaşlarla Havşeri kaynağında görüşerek, hazırladıkları bilgi notu üzerinden DSİ'nin kendilerine suyun projede belirtildiği gibi ve sulama döneminde hiçbir şekilde su alınmaması istendi.

Bu durumun Bölge müdürü tarafından imzalanarak yasal güvence altına alınmadan hiçbir şekilde çalışma yapılmasına izin vermeyeceklerini belirttiler.

Havşari kaynağında halkı bilgilendiren Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, tüm hukuk yollarını kullanacaklarını söyledi.

Başkan Çalğan gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

''Devlet Su İşleri Mahkeme kararına rağmen 21 Aralık'tan beri bu bölgede çalışma başlatmıştır. Halkımızı her konuda bilgilendirdik. Halkımız her şeyi biliyor. Pınarbaşı belediye başkanı olarak halka yanlış bilgi vermedim vermemde. İlgili müteahhit ve Dsi yetkilileri de bu mahkeme kararını biliyorlar.

Halkın mağdur edilmemesi için projenin bir-beş, on yıl sonra farklı gerekçelerle değiştirilmemesi için sulama döneminde sulamadan artan saniyede 150 litre su ve sulama dönemi dışında projenin ön gördüğü en fazla 500 litre su alımının yasal olarak güvence altına alınmasını istiyoruz. Sulama birliği başkanlığımıza ve belediyemize bu yasal güvenceyi ulaştırmaları gerekiyor. Bu yazı geldiği andan itibaren müteahhit firma çalışmalarını yapabilir. Bize resmi yazı gelmeden ve ortada bir mahkeme kararı varken bu çalışmaya izin vermeyeceğiz. Belediye başkanı olarak tüm hukuk yollarını kullanacağız. Halkımızın hakkını aramak boynumuzun borcudur.

Bütün amacımız halkımızın mağdur edilmemesidir. Bütün mücadele hukuki çerçevede olacaktır. Halkımızın hakkını bu çerçevede arayacağız.''dedi.

Çelikhan Kaymakamı Murat Uz,DSİ İçme suları daire başkanı ile görüştüğünü ve projenin revize edilerek,halkın istediği noktaya geldiğini söyledi.

Halka projenin revize edildiğinin bilgisinin gelmediğini de sözlerine ekledi.

.

DSİ Bölge insanını adam yerine koymadığı için projeyi revize ettiğinin bilgisini belediyelere ve sulama birliği başkanlığına ve diğer ilgili makamlara gönderilmediği anlaşıldı.

Tartışmanın yaşandığı bölgede jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisler takviye kuvvet olarak jandarmaya destek verdiler.

Konuşmaların ardından halk olaysız bir şekilde dağıldı.

Havşeri kaynağında sanki sadece Aktaş köylüleri ve Pınarbaşılı bazı vatandaşların faydalandığı,diğer Pınarbaşılıların ilgi göstermemesi ve Çelikhanlıların hiç oralı bile olmaması gözden kaçmadı.

Haber: Mustafa Aloğlu

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

DİĞER HABERLER
Tutdere: Sandığa gitmek sizden hizmet bizden

Tutdere: Sandığa gitmek sizden hizmet bizden

03-03-2024 - Pınarbaşı

Pınarbaşı’da Çatı Yangını Korkuttu

Pınarbaşı’da Çatı Yangını Korkuttu

16-02-2022 - Pınarbaşı