Eğitim
Giriş Tarihi : 17-01-2019 22:55   Güncelleme : 17-01-2019 22:55

Uzmanlardan "Karne Günü" Uyarısı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Sekmen 2018-2019 eğitim-öğretim döneminin yarıyıl tatilinde, ailelere "karne günü" uyarısında bulundu.

Uzmanlardan

Uzm. Dr. Ebru Sekmen, velilere karne uyarısında bulundu. Günümüzde süregiden sınav sonuçları ve derecelere göre olan okul tercihlerinin, sık sık değişen müfredat ve yönetmelikler hem öğrencilerin hem de ebeveynlerinin gelecek kaygısını artırdığını ve karneye okul başarısının somut bir göstergesi olarak aşırı önem vermelerine sebep olduğunu vurgulayan Sekmen şöyle devam etti:

"Oysaki ilgili bir aile karne notları görülmeden çok daha önce çocuğunun okul başarısı, çalışma alışkanlıkları ve desteğe ihtiyaç duyduğu konular hakkında bilgi sahibi olacaktır. Karne notlarına bakarak verilen sert, suçlayıcı, öfkeli tepkiler sorunu çözmediği gibi öğrencinin motivasyonunu kıracaktır. Ortada bir başarısızlık varsa bunu tamamen öğrencinin suçu olarak atfetmeden önce başarısızlığın nedenlerini araştırmak gerekir. Başarısızlığı da her hangi bir sorun gibi ele alarak çocuğunuzla birlikte nedenlerini bulmaya çalışın. “Çalışmadığın için yapamadın!”, “Elinden telefon düşmüyor!” gibi kendi yargılarınızı içeren suçlayıcı cümleler nedenlerini bulmaya engel olacaktır. Çocuğunuzun da fikrini alarak bu soruna birlikte çözüm aramak onu motive eder ve başarısızlık yüzünden kendine saygısının zedelenmesine engel olur. Üstelik hayatının her alanında ihtiyacı olan sorun çözme becerisini de geliştirmiş olursunuz. Kimi zaman nedenler arasında sizlerle, okulla, öğretmenlerle ilgili süreçler de bulunabilir. Bu nedenler için çözüm yolunu öfkeli olmadan aramak ve bir çözüm planı yapıp uygulamaya geçirmek gerekir. Yaptığınız çözüm planı da başarısız olabilir, yine aynı şekilde alternatif bir çözüm planını çocuğunuzla birlikte aramak en doğrusu olacaktır. 

-"ÖĞRENCİLERİ YARIŞTIRMAK MOTİVASYONU OLUMSUZ ETKİLER"

Günümüz şartlarında gerek özel okulların gerek etüt merkezlerinin ve hatta veli ve eğitimcilerin öğrencileri birbiri ile yarıştırması da öğrencilerin öğrenme motivasyonunu olumsuz etkilendiğini belirten Uzm. Dr. Sekmen,"Öğrenmenin kendisinden keyif almayı, merak etmeyi, araştırmayı, yeni bir bilgi edinmenin heyecanını tatmalılar ki yalnızca sınava kadar değil hayat boyu bilimsel düşünebilen öğrenmeye açık bir birey olsunlar. Birbirleri ile yarıştırmak, puan ya da soru hedefi koymak, sürekli dereceleri ile övmek 'öğrenmeden keyif alma'ya katkı sağlamayacaktır. Düşük notlarını gördüğümüzde notlarını değil o derse ne kadar hakim olduğunu konuşmak, zorlandığı konularda öğrenmesini kolaylaştıracak yollar aramaksa asıl amacın notlar değil öğrenmek olduğu mesajını vermenizi sağlar.
Karne gününün tüm bu “başarı” temasının ötesinde aslında bir dönemin iyi-kötü bitişi ve bir tatilin başlangıcı olduğunu ise unutmamak gerek. Tatili dinlenerek, eğlenerek, ailece aktivite yaparak geçirmek yeni dönem için en güzel hazırlık olacak. Tüm öğrenci ve velilere keyifli bir tatil dileğiyle ”dedi.

AdminAdmin