Çelikhan
Giriş Tarihi : 17-03-2019 22:06   Güncelleme : 17-03-2019 22:06

Soba Zehirlenmelerine Karşı Dikkat!

Çelikhan'da kuvvetli rüzgar sebebiyle soba kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Soba Zehirlenmelerine Karşı Dikkat!
Bu gece ve yarın beklenen kuvvetli rüzgar nedeniyle uyarı yapıldı. Çelikhan'da kuvvetli rüzgar nedeniyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli olması ve gece uyumadan önce sobada ateş bırakılmaması gerektiği bildirildi.

Rüzgarlı günlerde dikkat edilmesi gereken hususlar

Şiddetli rüzgarların olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmelidir.

Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve bu gibi durumlar 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildirilmelidir.

Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi' aranmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında ise derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi'ne ulaşılmalıdır.

Alınması gereken önlemler

Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.

Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır.

Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.

İtfaiye Müdürlüğü'nden soba yakma usulü öğrenilmeli ve sobalar buna göre yakılmalıdır.

Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalı, kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.

Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.

Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.

Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.

Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli, kazanlar Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olmalıdır.

Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir.

Zehirlenmelere karşı yapılması gerekenler

Karbonmonoksit gazından etkilenmiş şahsın temiz havaya çıkarılması gerekir. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı verilir ve gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağı ile iletişime geçilir.

Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulanır.

Karbonmonoksit gazının bulunduğu mekan havalandırılır. Pencere ve kapılar açılarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesi sağlanır.
AdminAdmin