Güncel
Giriş Tarihi : 28-05-2013 15:35   Güncelleme : 28-05-2013 15:35

Risale-i Nur ve İttihad-ı İslam Sempozyumu Sonuç bildirisi

Hayrat Vakfı tarafından her sene mutad olarak düzenlenen Risale-i Nur ve İttihad-ı İslam Sempozyumlarının 6.’sı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyum sonrası sonuç bildirisi yayınlandı.

Risale-i Nur ve İttihad-ı İslam Sempozyumu Sonuç bildirisi

Açılış konuşmalarının ardından sonra oturumlara geçildi; İslam Dünyasının problem ve çözümleri üzerinde tebliğler sunuldu. Oturum başkanlığını Hayrat Vakfı Almanya Temsilcisi Mehmed Köroğlu'nun yaptığı ilk oturum, ‘Günümüz İslam Dünyasının Problemleri konusunda düzenlendi. ‘Nitelikli Eğitime Olan İhtiyaç’, ‘İ’la-yı Kelimetullah Bu Asırda Maddeten Terakkiye Mütevakkıftır’, ‘Meşveret Üzerine Kurulu Hürriyet-i Meşrua’ alt başlıkları altında sunumlar yapıldı.

İkinci oturum ise ‘İslami Hayatı Tehdit Eden Unsurların Çözüm Yolları’ adı ile Hasan Hüseyin Yıldırım başkanlığında, ‘İslam Âleminin Önünü Açacak Altı Esas’, ‘Çalışma Azmimizi Kıran Sebepler ve Çareleri’, ‘Toplumun İnşasında Ailenin Rolü’, ‘Günümüz İslam Toplumunda Nebevi Ahlaka Olan İhtiyaç’ konuları üzerinde duruldu.

Son olarak Hayrat Vakfı Başkanı Said Nuri Ertürk Hoca Efendi, İslam alemi birleşmeye, ittihad etmeye mecburdur mesajı verdi ve dua ederek sempozyumu bitirdi.

6. MİLLETLERARASI RİSALE-İ NUR VE İTTİHAD-I İSLAM SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

Bu sene 6.’sı düzenlenen sempozyum neticesinde ortaya çıkan temel esaslar şunlardır:

1. İstikbale ait bütün değişimler içinde en yüksek gür sada, İslam’ın sadası olacaktır!

2. Müslümanların toplum hayatındaki saadetlerinin anahtarı, aralarında yapacakları istişarelerdir.

3. Hakikî milliyetimizin esas ruhu İslamiyet’tir.

4. Bu zamanın en büyük farz vazifesi, Müslümanların birliği ve bu konuda yapılacak çalışmalardır.

5. Peygamberlerin çoğunun Asya’da gönderilmesi, felsefecilerin çoğunun ise Avrupa’da gelmesi, kader-i ezelînin bir remzi, bir işaretidir ki; Asya kavimlerini uyandıracak, terakki ettirecek, idare ettirecek; din ve kalbdir.

6. Kur’an, her yönüyle insanları maddi ve manevi ilerlemeye sevk etmek için ders veriyor. O zaman Kur’an’a sarılmak ve ondan hakkıyla ders almamız elzemdir.

7. Her türlü istibdadı, baskı ve diktatörlüğü parçalayan ve yüksek duyguları heyecana getiren, insana layık ve gerçek medeniyete hizmet eden hürriyettir.

8. Hakiki medeniyet, maddi ve manevi terakki, hak ve hakkaniyetin manevi kılıçları düşmanları mağlup edip dağıtabilir.

9. Bizim meşrebimiz, muhabbete muhabbet ve husumete husumettir. Yani İslâm dünyası arasındaki muhabbete yardım ve husumet askerini bozmaktır. Düşmanımız ise cehalet, zaruret, ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı; sanat, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.

10. Bu zamanda iman hakikatlerini ders veren Risale-i Nurlardan ciddi istifade etmek ve bu hakikatleri dünyanın diğer ülkelerinde de ders verecek şekilde çalışmalar yapmak.

11. Bu zamanda Allah’ın dinine ve Kur’an hakikatlerine hizmet etmek, maddeten ilerlemeye bağlı ve hakiki medeniyete girmekle olabilir.

12. Toplumun temel direği olan aile hayatının sağlıklı devam edebilmesinin en önemli esası eşlerin birbirlerine Allah rızası çerçevesinde muhatap olmalarından geçmektedir.

13. Bu zamanda İslam Âleminin geri kalmasına sebep olan altı hastalıktır. Bunlardan birincisi, ye’sin, ümitsizliğin içimizde hayat bulup dirilmesi. İkincisi, doğruluğun toplum hayatında ve siyasi hayatta ölmesi. Üçüncüsü, adavete muhabbet, düşmanlığı sevmek. Dördüncüsü, ehl-i imanı birbirine bağlayan nuranî irtibat noktalarını bilmemek. Beşincisi, çeşit çeşit bulaşıcı hastalıklar gibi yayılan istibdat ve baskılar. Altıncısı, bütün gayretini şahsi menfaatine harcamak, sadece şahsi menfaatini düşünmektir.

Bunlara karşı ümit, doğruluk, muhabbete muhabbet, ortak noktalarımızı öne çıkarmak, hürriyet ve bütün insanlığın menfaatini düşünerek hareket etmeliyiz.

Risale Haber-Haber Merkezi

AdminAdmin