Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 17-01-2021 18:28   Güncelleme : 17-01-2021 18:28

Yüzen Adalar Beyaz Gelinlik Giydi

Çelikhan'da Çat Barajı üzerinde bulunan "Yüzen Adalar" kar yağışının ardından beyaza bürünerek birer doğa harikasına dönüştü.

Yüzen Adalar Beyaz Gelinlik Giydi
Dünya üzerinde eşine az rastlanan, oluşumunu 3000 yılda tamamlayıp, 15 yılda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan doğa harikası yüzen adalar, etkili olan kar yağışının ardından beyaza büründü.

Bölge turizmi açısından büyük öneme sahip yüzen adalar; geçmişte sazlıca gölünün üzerini adeta yeşil bir örtü gibi tamamen kaplarken, Malatya ovasına su götürmek için Çat Barajının yapılmasından sonra adeta bitme noktasına geldi.

Baraj olmadan önce:


Su seviyesinin düşmesiyle kıyıya yanaşan adacıklar, özel bir firma tarafından çiçek toprağına dönüştürülmek için sudan çıkarılarak adeta doğaya karşı bir katliam yapılmış, daha sonra toplumun baskısıyla firmanın faaliyetleri durdurulmuştur.
 

Barajın ilk Yılları:



Süreç içerisinde adacıkları koruma amacıyla çeşitli bölgelere çekilen çelik halatlar, beklenilenin aksine adacıkları sığ sulara mahkum ederek, yaz aylarında su seviyesinin de düşmesiyle yüzen adaların karaya oturmasına sebep olmuş, böylece sayıları yüzlerle ifade edilen adacıklardan günümüze ancak parmakla sayılacak kadar az bir kısmı ulaşabilmiştir. 
Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde çocuklarımıza bu güzellikleri ancak birer hatıra ve bir kaç resim olarak bırakacağımız aşikardır.

Günümüz:

AdminAdmin