Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 03-01-2022 23:11   Güncelleme : 03-01-2022 23:11

TÜTÜN YASASI RESMEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Çelikhan ve Adıyaman'lı üreticileri yakından ilgilendiren ve bandrolsüz sarmalık kıyılmış tütünü satanlara hapis cezası getiren yasa, 1 Ocak itibariyle resmen yürürlüğe girdi.

TÜTÜN YASASI RESMEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
2017 yılında TBMM’de çıkarılan yasayla bandrolsüz tütün satışına 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Şimdiye kadar 5 kez ertelenen yasa en son geçen temmuz ayında meclise sunulan torba yasayla 6 aya daha uzatılarak 1 Ocak 2022 tarihine ertelenmişti.

Yasanın ilk çıktığı Haziran 2017 tarihinden bu yana tütün üreticileri ve satıcıları yasaya karşı çıkmış ve çeşitli protestolarda bulunmuştu. Zaman zaman gergin anların yaşandığı protestolarda bazı kişiler gözaltına alınmış, tutuklanmış ve daha sonra serbest bırakılmışlardı.

KOOPERATİFLERİN KURULMASI

Düzenleme ile birlikte Adıyaman’da birçok üretici ve tüccar bir araya gelerek kooperatif kurmuştu. Geçtiğimiz günlerde Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin açılışında konuşan AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın şunları dile getirmişti.

“Tütünü kooperatifler üzerinden yasal hale getirerek, gerçek üreticilerimizin önünü açtık. Kooperatiflerin kurulması sürecinde ciddi destekler sağladık. Yeni teknoloji ile kurulma şartını kaldırdık, OSB içerisinde kurulma şartını kaldırdık, 1000 M2 alanda kurulması gerekiyordu 750 M2’ye düşürdük. Kırsal kalkınma desteği kapsamında projelendirme yapılır ise %50 hibe desteği sağladık. ÖTV oranını %40 seviyelerine indirdik. Bugün burada en son aldığımız rakamlara göre 18 kooperatif kurulmuş ve beş tanesi Çelikhan ilçemizde. Olmaz, yapılamaz denileni yapıyoruz ve bugün burada tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Bugün bizlerde burada olmak istedik, bu mutluluğu sizinle paylaşmak istedik. Bu tesisin ilimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum’ ’ifadelerini kullanmıştı.

YASA NELER GETİRİYOR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 Haziran tarihinde kabul edilen düzenleme ile 'Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere' 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satış yapanlar veya bu yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.  

AdminAdmin