Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 13-12-2020 12:20   Güncelleme : 13-12-2020 12:20

AK PARTİ ADINA DAP’I KONUŞTU

AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin görüşüldüğü oturumda söz alarak Kanun Teklifi’nde yer alan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yatırımlarını anlattı.

AK PARTİ ADINA DAP’I KONUŞTU
Konuşmasında Doğu Anadolu Bölge İdaresinin 2021 yılı bütçesinin 96 milyon 666 bin TL olarak belirlediğini belirten Taş, 2011 yılında AK Parti iktidarı döneminde 2011 yılında kurulan DAP’ın kuruluş amacı hakkında bilgilendirmede bulunarak, ”DAP’ın amacının kalkındırma içeresinde olan Doğu Anadolu Bölgesinin sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmak, bölgenin gelişmişlik endeksini yükseltmek, yeniden koordine etmek, bölgede yatırımların gerektirdiği araştırmaları yapmak, planlama, projelendirme,izleme, değerlendirme ve koordinasyon  hizmetlerini yeri getirmektir. Ekonomik kalkınmanın bir parçası olarak değerlendirilen bölgesel kalkınma aynı zamanda toplumsal adaletin sağlanmasında da önemli açılardan biridir.Bu anlayışla AK Parti hükümetlerimiz döneminde Doğu Anadolu Bölgesine geçmiş ile kıyasla daha fazla önem verilmiştir. DAP İdaresinin faaliyete başladığı 2013 yılından itibaren çeşitli sektörlere yönelik programlar uygulayarak bölgede yer alan birçok kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin projelerine finansal destek sağlanmıştır. Bu kapsamda küçük ölçekli tarımsal sulama, hayvan içme suyu göletleri, bitkisel ve hayvancılık alt yapısının geliştirilmesi, tarihi kent kültürünün canlandırılması, okuma kültürünün geliştirilmesi ve güneş enerjisi gibi başka projeleri finanse etmiştir.
DAP İdaresi faaliyetlerine başladığı 2013 yılından itibaren 1723 adet projeyi destekleme kapsamına almış ve bu projelere toplam 820 milyon TL tahsis edilmiştir. Küçük ölçekli sulama projeleri kapsamında 2013-2020 yıllara arasında toplam 849 adet projeyi desteklemiştir. Bu projelerin tamamlanmasıyla 4245 kilometre kanal inşa edilerek 1696 bin hektar alan sulamaya açılmıştır.2014-2020 yıllar arasında bitkisel üretim alt yapısını geliştirilmesi projesi kapsamında toplam 285 adet makine ekipman desteği sağlanmıştır. Ayrıca 255 hektar mera alanında göçerlerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi desteği sağlanmıştır. Bölge çiftçimize 1277 ton yem bitkisi tohumu dağıtılmış, Doğu Anadolu’da faaliyet gösteren çiftçilerimiz için Atatürk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Van 100.Yıl Üniversitesi bünyesinde 3 adet çiftçi eğitim merkezi  kurulmuştur.
2014-2020 yılları arasında dört milyon m³’lük su depolama hacmine sahip hayvan içme suyu projesine destek verilerek meralarda hayvanların içme suyu ihtiyacı giderilmiştir. Meralarda hayvanların su ihtiyacı için 35 bin 101 adet Sıvat dağıtılmıştır. Hayvancılığın katma değerinin daha yüksek bir şekilde yapılması amacıyla 30 adet Canlı Hayvan Pazarı ve 35 adet kesimhane yapımına destek verilmiştir. Ayrıca DAP İdaresi finansman desteğinde geliştirilen ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip mobil banyolu hayvan yıkama aracı DAP bölgesindeki illere birer adet teslim edilmiştir. Tarihi kimliğe sahip alanları canlandırmak amacı ile restorasyon çalışmaları için 41 milyon TL bütçe ile 35 proje desteklenmiştir. Özellikle gelir düzeyi düşük kesimlerin bulunduğu yerleşim yerlerinde ikamet eden çocuk ve gençlerin okumaya ilgisini artırmak ve nitelikli hale getirebilmek için teknolojik modern mekanların oluşturulması anlayışı doğrultusunda 154 projeye toplam 28 milyon 950 bin TL kaynak aktarılmıştır”dedi.
Doğu Anadolu’nun gelişmesi adına üreten, teşvik eden ve destekleyen, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Kalkınma Ajansı Genel Müdürümüze, DAP İdaresi Başkanına ve tüm çalışanlara teşekkür ediyor, 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum.dedi.
 
 
 
AdminAdmin