Çelikhan
Giriş Tarihi : 19-12-2018 07:30   Güncelleme : 19-12-2018 07:30

Çelikhan Tütünü Coğrafi İşaret Denetimi Yapıldı.

Çelikhan Tütünü Coğrafi İşaret Denetimi Yapıldı.

Çelikhan'a ait coğrafi işareti alınmış tütünün, coğrafi işaret için yıllık denetimi Harran Üniversitesinden Doç. Dr. Abdulhabip ÖZEL, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin AKIN ve Ziraat Mühendisi Mustafa ATMACA tarafından yapılmıştır. Her hangi bir olumsuzlukla karşılanmamıştır. Tütünlerimiz coğrafi işarette belirlenen özellikleri taşımaktadır.

Coğrafi İşaret Nedir?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir.

Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir.

Coğrafi işaret patent üstü bir şeydir. yani Çelikhan tütününün özellikleri ve yetiştiği alanlar Türk patent enstitüsü tarafınfdan belirlenmiştir. bununla çelikhana giren yabancı tütün kaçak muamelesi görür. Yani ileride biz yasal olarak tütünümüz piyasaya sürdüğümüzde coğrafi işaretle yabancı tütünü engelleyebiliriz. Çünkü özellikleri, yani yaprak şekli , büyüklüğü gibi özellikler ayırt edicidir. Çelikhan Tütünü coğrafi işareti Çelikhan köylere hizmet götürme birliği tarafından alındı.

AdminAdmin