Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 25-06-2019 12:06   Güncelleme : 25-06-2019 12:06

Çelikhan İçmecesine Bakım Yapılacak

Çelikhan ilçesine 18 kilometre uzaklığında bulunan dağ içmecesi, yağışlar ve sahipsizlik nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Çelikhan Haber olarak edindiğimiz bilgilere göre 2019 yılı yaz dönemi için bakım çalışmaları yapılacak ve ihalesi yapılarak hizmete sunulacak.

Çelikhan İçmecesine Bakım Yapılacak
Her yıl Temmuz ve Ağustos ayında çevre il ve ilçelerden şifa bulmak için geldikleri bu kaplıcaya ilgililerin duyarsızlığı yüzünden vatandaşların çoğu uzak diyarlara gitmek zorunda kalıyor.
Adıyaman bölgesinin en kaliteli kaplıca suyuna sahip olduğu bilinen bu kaplıca suyunun, başta böbrek taşları, mide ülseri, bağırsakların iyi çalışması ve onlarca hastalığa iyi geldiği biliniyor. Kaplıca suyu için yıllardır bir türlü yapılmayan yol ve çevre düzenlenmesinden dolayı artık kimseler uğramıyor. Uğrayan vatandaşlar da bu manzarayı görmek istemiyor.
Daha önce tertemiz ve bakımlı olan Çelikhan doğal kaplıcası olan “Dağ İçmesi” adıyla bilinen kaplıca, son yıllarda yağan yağışlarla beraber doğal kaplıca kabinin toprak altında kalmasına neden oldu.
Eski yıllarda düzenli olarak temizlenip ihale usulüyle kiralanan Dağ İçmesine vatandaşlar yoğun ilgi gösterip günlerce burada konaklayarak şifa buluyordu. Böylesine önemli bir yer, son yıllarda bakımsız kalması nedeniyle unutulmaya yüz tuttu. 

Edindiğimiz bilgilere göre 2019 yılı yaz sezonunda Çelikhan Dağ İçmesi için gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılarak ihaleye verilecek ve tekrardan vatandaşların hizmetine sunulacak. Gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması hususunda yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Çelikhan İçmesinin içme suyu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsünün 23.11.1981 tarih ve 1008/81 sayılı yazısında verilen rapor da şu hastalıklara şifa verdiği bilinmektedir;
“Mide, barsak ve safra salgısının azaldığı hastalıklar, mide asidi azalması veya artmasına bağlı hazım bozuklukların da, gastrit veya ülser geçirmiş, ülser ameliyatı olan kişilerde, asabi nedenli ishaller ve kabızlıklar, karaciğerin ve safra kesesinin kronik nezlevi iltihap ve yetmezlikleri, safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetlerin de, şişmanlık, gut ve diabette, böbrek taşların da , barsak parazitlerin de kullanılması yararlıdır.” 
Her gün yemeklerden evvel 150 veya 200 cc olarak içilmek suretiyle 3-4 haftalık kürler ciddi ve olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor.
Böbrek taşlarında bu miktar sabahları 1000-1500 cc, akşam 500 cc olarak iki bölüm de yüklenme tarzın da ayarlamak idrar yolunun hareketliliği arttırdığı söylenmektedir.
Kanamalı mide, barsak ülserleri, akut mide, barsak, karaciğer, böbrek, safra kesesi iltihapları, tümör ve barsak tıkanmaları, karaciğer ve böbreğin ileri yetmezlik hallerin de içme kürleri zararlıdır ve yasaklanmalıdır.”
 
AdminAdmin