Malatya
Giriş Tarihi : 06-06-2013 13:59   Güncelleme : 06-06-2013 13:59

Çelikhan- Malatya yolu bu yıl bitmeyecek mi?

'Adıyaman-Çelikhan-Yeşilyurt-Malatya' yolu için hükümetten gerekli ödeneğin ayrılmaması Karayolları ‘Malatya’ya üvey evlat muamelesi yapıyor’ yorumlarına neden oldu

Çelikhan- Malatya yolu bu yıl bitmeyecek mi?

Karayolları Genel Müdürlüğü, siyasilerin 2013 yılında yapımının tamamlanacağını açıkladığı 'Adıyaman-Çelikhan-Yeşilyurt-Malatya' yolu için hükümetten gerekli ödeneğin ayrılmaması yüzünden bu yıl yapmının tamamlanmayacağı öğrenilirken bu durum Karayolları ‘Malatya’ya üvey evlat muamelesi yapıyor’ yorumlarına neden oldu .

 

86 YIL ÖNCE YOLUN YAPIMI GÜNDEME GELMİŞTİ

 

Malatya ile Adıyaman arasındaki ulaşım ve trafik sorunlarına çözüm yolunda üretilen projelerin en önemlisi ve muhtelif yatırımlarda parasal bakımdan en büyüğü olan ‘Adıyaman-Çelikhan-Yeşilyurt-Malatya’ yolunun yapım işinin kaplumbağa hızıyla ilerlemesinin nedenlerinin kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak Karayolları 8. Bölge Müdürü Özendi, 2013 yılında Malatya Yeşilyurt-Çelikhan arasındaki yolun 10 kilometresinin tek yol olarak hizmete açılmış olacağı belirtirken, Adıyaman’ın Çelikhan ilçe Kaymakamı Ömer Dağdeviren ise,‘‘Kasım ayında Adıyaman-Çelikhan-Malatya yolu yapılmış olacaktır” dedi. 21 Nisan 1927 tarihli Malatya Gazetesinde Malatya- Adıyaman(Hısn-ı Mansur) yolunun üç aydan az bir süre içerisinde tamamlanması istenilmişti.

 

SİYASİLERİN VURDUMDUYMAZLIĞININ FATURASI VATANDAŞA KESİLİYOR

 

Adıyaman-Malatya arasındaki yolu yaklaşık 100 kilometre kısaltacağı açıklanan ve geçen yılsonuna kadar yaklaşık 97 milyon 496 bin TL harcanan bu projede bugüne kadar ancak bir ‘arpa boyu’ yol alınabildi. Türkiye genelinde yapılan karayolu çalışmalarıyla övünen fakat bölgeye yeterince hizmet getirdikleri muamma olan her iki ilin bazı siyasilerinin Çelikhan-Yeşilyurt-Malatya yoluyla ilgili vurdumduymazlığının faturasının güzergahını kullanan sürücülerin yakıt ve zaman israfına kesildiği bildirildi. Yolun 14-46 kilometreleri arasındaki ikinci kısım toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı ikmal işinin 40 Milyon 805 Bin TL bedelle Açık İnşaat Şirketi’nin 2013 yılının Aralık ayında tamamlamayı planlandığı ortaya çıktı.

 

30 HÜKÜMET DEĞİŞTİ FAKAT YİNE BİTİRİLEMEDİ

 

Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) Eylem Planı içerisinde yer alan ‘Adıyaman-Çelikhan-Yeşilyurt-Malatya’ yolu projesi 1969 yılında Süleyman Demirel başkanlığındaki 31’inci hükümet tarafından başlatıldı. Arada geçen 44 yılda 30 hükümet değişti fakat yine bitirilemedi. Bu yolun mevzusunu çocuklar babalarında hikâye şeklinde dinliyordu, “Bir gün gelecek, Adıyaman-Çelikhan-Malatya yolu, insanların ölmeyeceği şekilde” yapılacaktı. Bu bir hikaye olmaktan çıkıp, yılan hikayesine dönmesi için 44 yıl beklemek gerekti. Köy yolundan daha kötü yolda insanların seyahat etmesine rıza gösterenler, nihayet buna son verecek gibi gözüküyor ama daha erkendi, aceleniz neydi, bir 44 yıl daha geçseydi ya! şeklinde yolun süreciyle ilgili değerlendirmelerin sürdürüldüğü öğrenildi.

 

ADIYAMAN'DA 16, MALATYA’DA 5 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL YAPILDI

 

Öte yandan, Karayolları 8. Bölge Müdürü  Özendi, 2012 yılında Elazığ’da 29 kilometre, Malatya’da 5 kilometre, Adıyaman’da 16 kilometre, Bingöl’de ise 22 kilometre olmak üzere toplam 72 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını söyledi. (Kaynak:Malatya Hakimiyet Gazetesi)

 

AdminAdmin