Çelikhan
Giriş Tarihi : 20-03-2019 09:01   Güncelleme : 20-03-2019 09:01

Asırlık Çınar Zamana Direniyor

Çelikhan ilçesinde bulunan asırlık çınar ağacı, üzerinden geçen 570 yıla rağmen ayakta durmaya çalışıyor.

Asırlık Çınar Zamana Direniyor

Adıyaman Çelikhan yolunun 35’inci kilometresinde bulunan Doğanlı köyü mevkiinde yer alan tarihi çınar ağacı, zamana karşı varlığını sürdürmeye devam ediyor.

2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından "Tabiat Anıtı" olarak tescillenen tarihi Doğanlı Çınarı, Çelikhan’ın simgesi haline geldi.

6 asırlık çınar, 40 metreyi aşkın yüksekliği, 4 metreye varan gövde genişliği ve 12 metre genişlikteki bir alanı kaplayan dalları ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

-"GELECEK NESİLLERE TAŞINMASI İÇİN ÖZENLE KORUNUYOR"

Özellikle yaz aylarında vatandaşların piknik yapmak ve yakınında bulunan çeşmeden soğuk içmek için yoğun ilgi gösterdikleri çınarın gölgesi ise yorgunluklarını atmak isteyenlerin uğrak alanı haline geliyor.

Yaz aylarında vatandaşların yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Çınar ağacı, Doğanlı köyü sakinleri tarafından da doğal bir zenginlik olarak görülmenin yanında, gelecek nesillere taşınması için özenle korunuyor.

Çevre köyde ikamet ettiğini söyleyen Yusuf Ertürk çınar hakkında şu bilgileri verdi:

"Burası Çelikhan'ın eski ismiyle Recep yeni ismiyle Aksoy olarak bilinen bölgesidir. Bu Çınar ağacının ne zaman dikildiği tam olarak bilinmediğinden tarihi tam olarak bilinmemektedir. Dedelerimizin dedelerinden gelen bilgiye göre o zamandan beri bu çınar ağacından bahsediliyor" dedi.

Yerli ve yabancılar tarafından ziyaret edilen çınar ağacının geniş bir alanı kapladığını söyleyen Ertürk, "Kök kalınlığı 5 yıl önce 18 metreydi. Burayı ziyaret etmek için yerli ve yabancı insanlar geliyor. Çınar ağacı çukurda olduğu için yabancılar burayı çok fazla bilmiyor. Yeni yeni öğreniyorlar. Hem Adıyaman hem Çelikhan halkı birbirlerinden burayı duydukları zaman gelip ziyaret ediyorlar. Ağacın kökünden yaz, kış su akıyor. Ana yola yakın olan ağacın altında yaz aylarında vatandaşlar piknik için geliyor. Ağaca kimse zarar vermiyor. Doğal bir güzelliktir" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin