Doğa-Yaşam
Giriş Tarihi : 31-08-2013 00:59   Güncelleme : 31-08-2013 00:59

Asırlık Çınar Ağacı Yıllara Meydan Okuyor

Adıyaman-Çelikhan karayolunun 35. kilometresinde bulunan 550 yıllık geçmişe sahip, tarihi doğanlı çınarı adeta yıllara meydan okuyor.

Asırlık Çınar Ağacı Yıllara Meydan Okuyor

550 yıllık geçmişe sahip tarihi Doğanlı Çınarına vatandaşların ilgisi oldukça yoğun. Kasım 2006 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığınca Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı olarak tescil edilen ve 40 metre uzunluğunda 3.82 metre çapında olan ve bulunduğu alanda 12 metrelik yer kaplayan Doğanlı Çınarının deniz seviyesinde yüksekliği ise bin 260 metre.

Her yıl bahar ve yaz aylarında tarihi Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı çevresinde piknik yapmaya ve çınarın yanında bulunan çeşmeden su içmeye gelen vatandaşlar, çınarın tarihi çınarın gölgesinde serinlediklerini dile getirerek; “550 yaşındaki tarihi çınar sanırız sadece bizim değil, aynı zamanda bu bölgede yaşayan birçok atamıza da ev sahipliği yapmış ve yanı sıra Osmanlı imparatorluğunun bu bölgedeki birçok olayına da canlı olarak şahit olmuştur. Keşke dili olsaydı da bizlere canlı olarak tanıklık ettiği olayları anlatabilseydi. İnanın bunu çok isterdik. Fakat Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı bu haliyle bile bizlere hala kapısını açmış ve sıkılmadan bizleri ağırlamaya devam ediyor. Özellikle yolu Çelikhan ilçesine düşen Adıyamanlı vatandaşlar bu çınarı ziyaret etmeden geçmiyor. Hemen yanı başındaki yine çınar kadar eski olan tarihi çeşmeden akan buz gibi serin su ile vatandaşlar serinliyor. Kısacası tarihi Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı, bizlere olduğu gibi yüzyıllar sonrasında da gelecek olan nesillere de bu güler yüzünü gösterecek ve gölgesinde birçok insanın konaklanmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştular.

Haber: Mustafa POLAT

AdminAdmin