Güncel
Giriş Tarihi : 09-12-2014 00:59   Güncelleme : 09-12-2014 00:59

‘Aloğlu ile Bakış Açısı’ Gündem Oluşturdu

Mercan TV Ekranlarında her hafta Cumartesi günü canlı olarak yayınlanan ‘Aloğlu ile Bakış Açısı’ “eğitim de Ergenekonvari bir yapılan mı var?” sözüyle gündem yaratacak bir konuya gözleri çevirdi.

‘Aloğlu ile Bakış Açısı’ Gündem Oluşturdu

Cumartesi günü Mercan TV ekranlarında gazeteci Mustafa Aloğlu’nun konuğu Eğitim Sen Eşbaşkanı Hasan Basri Yorulmaz oldu. Müdür atamaları ve Milli Eğitim yapılanması üzerine önemli açılamaların bulunduğu programda son yapılan müdür atamalarının, eğitim camiası içerisindeki paralel yapılanmayı yok etme amacıyla gerçekleştirilmek istendiği gibi bir görüntü oluşturulmaya çalışıldığını ancak kendi düşüncesine göre eğitime yön verildiği üzerinde duruldu.

Yorulmaz, 2014 yılını eğitime vurulmuş bir darbe yılı olarak gördüklerini belirterek: “Paralel yapı varsa bu yapı 12 yıllık AKP iktidarı ile beraber ortaya çıktı, palazlandı. Ortaklık yaptılar, çıkar çatışmaları nedeniyle düşman kesildiler. Hatta devletin kırmızı kitabına bile girdi. Biz Adıyaman’da yapılan atamaların paralel yapı ile mücadeleden dolayı yapıldığına kesinlikle katılmıyoruz. Adıyaman’da 164 adet okul müdürünün yalnızca 3 tanesi Eğitim Sen’li. Bu uygulamalar tamamen kendi yandaşlarını bir yerlere getirme çabası. Yandaşlığın bir politikanın var olduğu bir süreci yaşamaktayız. AKP iktidarı kendisine biat eden, kendisini eleştirmeyen kişileri bir yerlere getirmek için böyle bir atama sistemi oluşturdu.”

Müdür atamalarından önce şube müdürlerinin atamalarının olduğunu da belirten Yorulmaz, atamaların iptal olmasına rağmen görevlendirmeyle o kişilerin görevlerine devam eden bir sistemle karşı karşıya olduklarını söyleyerek, “Mahkeme kararlarını görmeyen bir yaklaşım söz konusu” dedi.

Okul müdürleri atamalarında atanan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 90’ının Eğitim Bir Sen Üyesi öğretmenler olduğunu da sözlerine ekleyen Yorulmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Bu duruma göre liyakatlı olmak için Eğitim Bir Sen’li olmanız ve AKP’li olmaktan geçiyormuş. Bu durum eğitimin siyasilerin bir oyuncağı haline getirildiği demektir.”

Son atamalarda, müdür atamalarıyla rüşvet söylemlerinin olduğuna değinilen programda yapılan açıklamalarda bu gibi söylemler insan onuruyla oynamaktır dendi.

Program Sunucusu Mustafa Aloğlu ise eski Eğitim Bir Sen Şube Başkanı ile Milli Eğitim Müdürünün kol kola girerek ili dizayn etmeye çalıştığını söyleyerek, bu duruma sert tepki gösterdi. Aloğlu, “İdari izinli olan bir devlet memurunun, öğretmenin müdür atamalarına başvurup ve en yüksek puan alması hem hukuki hem de etik anlamında değerlendirmek imkansız. Bu gayri ahlaki yapının Türkiye’nin her yerinde olmadığını biliyorum. Komşu ilimiz Malatya’da da müdür atamaları yapıldı, komisyonlar kuruldu. Oranın komisyon başkanlığını yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ile bizzat görüştüm. Bu atamalarda nasıl bir sistem oluşturduklarını sorudum. Bana vermiş olduğu cevapta, “biz zarflara dörder soru koyuyoruz. Bu zarfları gelen adaylara veriyoruz” dedi. Sonuç itibariyle de en adaletli sınav Malatya’da yapıldı diye sitelere haberler düştü. Adıyaman ölçeğine baktığımızda tam bir rezalet, tam bir skandal! İl Milli Eğitim Müdürü başta olmak üzere, sendikacılığı bırakan Eğitim Bir Sen’in eski başkanı kol kola, el ele memleketi dizayn etmeye çalışıyor. Maalesef bazı siyasetçilerimiz de kendilerine yakın isimleri monte ettikten sonra gerisinin canı cehenneme olduğu gibi bir yaklaşım içerisine girdiler. Biz çocuklarımızı kimlere emanet ediyoruz” diyerek sert tepki gösterdi.

Müdürlük atamalarında birçok kişiye soru dahi sorulmadığını belirten Eğitim Sen Eş Başkanı Hasan Basri Yorulmaz, “Adıyaman yerelinde bazı arkadaşlarımız gidip çaylarını içip gelmişler. O komisyonda, sözlü mülakatta çaylarını içip çıkanlar olmuş” dedi. Yorulmaz açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu ülkede, 2000’li yıllarda da, 1990’lı yıllarda da ve daha öncesinde, demokratik bir sistem yoktu. Yani o süreçte de torpil bulan, araya adam koyan, siyasetle bir bağ kurabilen insanlar şube müdürü olabiliyordu. Biz Eğitim Sen olarak ‘Bizden olsun, başkasından olmasın’ anlayışına da karşıyız. Bakanlık hangi partideyse kadrolaşmasını o partiye göre yapıyorlardı. Bugünkü durum 20 yıl öncekinden daha kötü. Yapılan bu uygulamalar tamamen yandaşlıktır. Toplumun büyük bir kesiminin ötekileştirilmesidir. Şu an Adıyaman yereli ve Türkiye genelinde yaşanan en büyük sıkıntı öğretmenlerin, yöneticilerin, moralsizliği ve motivasyonsuzluğudur. Bizler geçmiş dönemin eğitim sistemini savunur duruma geldik. Bu ülkenin gelişememesinin en büyük sebeplerinden biri kayırmacılık, torpil, yandaşlık, ideolojik kalıplaşmalardır.”

Adıyaman İl Müdürlüğünde üst düzey kademelerde Ergenekonvari bir yapı iddialarının gündeme getirildiği programda, astığım astık, kestiğim kestik gibi 70’li yılların Türkiye’sinin uygulamalarının bugün Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapıldığı gündeme getirildiği programın devamında konuşan Yorulmaz, “Ergenekonvari bir yapılanmanın olup olmadığın ben bilmiyorum ama görünen şu; torpil bulan, bir şekilde bir yerlerle irtibatı olan ve o listeye giren arkadaşlarımız var. Bütün bu olumsuzluklara rağmen ben Adıyaman’a hayırlı olsun diyorum. Müdür atamaları gerçekleşti, aralık ayı itibariyle de müdür yardımcıları atamaları gerçekleşecek. Bu atamalara ilişkin de ciddi atamalarımız var” dedi.

 

Okul müdürlerinin atanması, müdür yardımcılarının belirlenmesi noktasında ilde AK Parti İl Başkanı, ilçe de ise AK Parti İlçe Başkanları ile Eğitim Bir Sen’in temsilcilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderildiği iddiaları üzerine de konuşan Yorulmaz, “Listelerin hazırlandığını biliyoruz. Kimler tarafından şu şahıs, bu yetkili, gibi bir duyumumuz yok ama listelerin ve farklı listelerin, yani kendi aralarında da anlaştıklarını sanmıyorum. Onlarda da çatlak var. Yani listeler savaşı yaşandı burada. Burada birçok kırgınlığın da olduğunu ben biliyorum. İdarecilerin 4 yıllığına seçilmesi, eğitimcilerin tamamen siyasilerin güdümüne terk edilmesi demektir” şeklinde konuştu.

AdminAdmin