Çelikhan
Giriş Tarihi : 18-07-2016 10:07   Güncelleme : 18-07-2016 10:07

TÜTÜNLER İNCELENDİ. SONUÇ BİLİNDİK!

Çelikhan ilçe tarım müdürlüğü tütünlerin bozulması nedeni ile bir incele yaptı. Yaptı yapmasına ama onlarda sonuca ulaşamadı

TÜTÜNLER İNCELENDİ. SONUÇ BİLİNDİK!
Konu hakkında bir açıklama yapan İlçe Tarım Müdürü vekili Turgay Altunkaya şu açıklamayı yaptı:
Çelikhan ilçe merkezi, Pınarbaşı Beldesi ile köylerimizde yaptığımız saha çalışmalarında her yıl olduğu gibi bu yıl da tütünlerde görülen viral hastalıklar ciddi ürün kayıplarına yol açtığı gözlemlenmiştir. Konuyla ilgili İlçe Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirme sonucunda;
İlçemizde 1990’lı yıllarda uygun olmayan taban arazilerde tütün ekimine başlanması ve ilçe dışından denetimsiz olarak tohum ve fide temin edilmesi beraberinde birçok hastalık ve zararlıyı ilçemize taşıdı. 2000’li yıllardan sonra yoğunlaşan hastalık ve zararlılar tütün tarımında ciddi ekonomik kayıplara neden oldu.
Fide ve tarla döneminde görülen aşırı yağışlar sonucunda önceki bazı yıllarda olduğu gibi bu yıl da hastalık ve zararlıda ciddi artışlar kaydedilmiştir. Nitekim 2008 yılında tütün hastalık ve zararlılarının yoğun görülmesi üzerine İl Tarım Müdürlüğümüzle yapılan görüşmeler neticesinde Diyarbakır Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce görevlendirilen bir uzman ekip tarafından ilçemizde tütün ekim alanları taranarak incelemeler yapılıp numuneler aldı. Analiz raporunun incelenmesi sonucunda tütünde ciddi kayıplara yol açan en önemli hastalıklar; Tütün Etch Virüsü, Tütün Mozaik Virüsü (TMV), Tütün Mildiyösü, Vahşi Ateştir.
Tütün Etch Virüsü ve Tütün Mozaik Virüsü; Çelikhan’da yoğun olarak görülen,  tütün tarımında %100’ lere varan kayıplara neden olabilen viral hastalıklardır. Viral hastalıkların kimyasal mücadelesi olmayıp; temiz tohum kullanılması, fidelik yerlerinin tekniğe uygun olarak hazırlanması, fidelik dezenfeksiyonunun yapılması gibi kültürel tedbirlerin alınması mücadelenin esasını oluşturmaktadır. Konunun önemine binaen tarımsal yayım faaliyetleri kapsamında Çelikhan merkez, Pınarbaşı beldesi ile köylerde teknik elemanlar tarafından eğitim faaliyetleri ve çiftçi ziyaretleri yapılmaktadır. Söz konusu hastalıklarla ilgili müdürlüğümüze ulaşan yazılı bir talep ya da şikayet bulunmayıp, gerek müdürlüğümüze yapılan şifahi müracaatlarda gerekse de teknik personelimizin tütün bitkisinin dikiminden bu yana sürekli sahada yaptıkları gözlem ve çiftçi ziyaretlerinde çiftçilerimize tütün yetiştiriciliği ve tütün sağlığı konularında genel bilgilendirmede bulunularak etkin bir rehberlik hizmeti gerçekleştirilmiştir. Hastalığın başlangıcından bugüne kadar çiftçilerimizle sahada yaptığımız görüşme tutanakları müdürlüğümüzde mevcuttur.
Sonuç olarak; Tütünde ciddi kayıp oluşturan en önemli hastalık viral hastalıklar olup yukarıda da belirtildiği gibi viral hastalıklara karşı henüz kimyasal bir mücadele bulunmamaktadır. İlçe Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin bize başvurması durumunda her türlü desteğinin verileceğinin bilinmesini kamuoyuna saygıyla arz ederim.
 
 
 
AdminAdmin