Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 03-04-2018 16:23   Güncelleme : 03-04-2018 16:23

Tütün Platformundan Tarım Bakanlığına Çağrı

Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Abdurrahman Tutdere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulundu

Tütün Platformundan Tarım Bakanlığına Çağrı

Tutdere, yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın kangren sorunu haline gelen sarmalık kıyılmış tütün ile ilgili sorunların gün geçtikçe artarak devam ettiğine dikkat çekti.

İstanbul, Sivas ve Elazığ’da son birkaç gün içinde sarmalık kıyılmış tütün satan üreticilere yönelik operasyonlar olduğunu bildiren Tutdere, "Tütünlerine el konuldu, ciddi anlamda idari para cezaları kesildi. Bu konuda üreticiler de mağdur. Bu işten satarak para kazanan, çocuklarının, ailesinin ihtiyaçlarını karşılayan bütün insanlar mağdur. Tütün birkaç aydır hem Türkiye gündeminde hem de Adıyaman'ın bir numaralı gündem maddesi. Adıyamanlı üreticilerin, gözü mecliste tütünle ilgili yasal değişiklik ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığının çıkaracağı yönetmenlikde ve özellikle sarmalık kıyılmış tütüne uygulanacak olan vergi oranın  belirlenmesi noktasında gözler mecliste"dedi.

- ÜRETİCİ ENDİŞELİ

Adıyaman için geri sayımın başladığını belirten Tutdere, şunları kaydetti:

"Sarmalık kıyılmış tütün ile ilgili yasaklayacı hükümler 7 ayın 2’sinde yani 2 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Adıyaman için geri sayım başladı. Adıyaman üreticisi endişeli, şuanda tütünlerin sedirlerin ekim zamanı, insanlar tereddüt içinde. Bu dönem tütün ne olacak, ekim olacak mı? Ekim yapabilecek miyiz gibi karamsarlık söz konusu"

- VERİLEN SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Verilen sözlerin biran önce yerine getirilmesini istediklerini vurgulayan Tutdere, "Bu konuda biz tütün platformu olarak hem parlamentoya hem de Adıyaman milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Medya da kamuoyuna verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Özellikle bizim Adıyaman milletvekilleri tütün ile ilgili cezaların kaldırılacağını, tütünün yasal zemine kavuşacağı noktasında taahütte bulundular. Bu konuda ciddi açıklamalar yaptılar. Bu açıklamaların gereğinin yapılmasını, tütün üreticileri beklemektedir. Biran evvel özellikle vergi oranın belirlenmesi, bu konuda yasal çalışma yapılması ve kooperatiflerin kuracağı tesislere ilişkin yönetmenliğin biran evvel çıkarılması ve üreticilerin buna göre örgütlenerek, kooperatifiler kurarak kendi faaliyetlerini bundan sonra tütün satılması ve pazarlanması noktasındaki ihtiyaçların giderilmesi noktasında çaba göstermemiz gerekiyor. Tabi zaman daraldı, bu konuda artık işler yetişir mi, yetişmez mi, bunu tam olarak kestirmek mümkün değil. Ama bugüne kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yönetmenliğe ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu da endişeleri arttırıyor. Şuanda bizim çağrımız; biran evvel vergi oranın belirlenmesi ve kooperatiflerin kuracağı tesislerin özelliklerinin, niteliklerinin, hangi makinelerin kullanılacağına ilişkin şartlarının üretici lehine olacak şekilde biran evvel belirlenmesini bekliyoruz. Bu konuda tüm Adıyaman'ın gözü kulağı bu konuda, yapılacak açıklamalarda, bu konuda yapılacak yasal düzenlemelerdedir. Eğer bunlar yapılmaz ise Adıyaman için çok ciddi bir sıkıntı ortaya çıkacaktır"ifadelerini kullandı.

- YÖNETMELİK ÇIKANA KADAR DAHA KAÇ ÜRETİCİNİN CANI YANACAK ?

Yetkililere çağrıda bulunan Tutdere, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ben buradan bakanlığa çağrıda bulunuyorum; siz bu yönetmenlik çıkarmak için kaç Adıyamanlı tütüncünün yakalanması bekleyeceksiniz, bu yönetmenliği çıkarmak için kaç Adıyamanlını üreticinin adliyede soruşturma geçirmesini bekleyeceksiniz, daha neyi bekliyorsunuz, daha ne kadar bedel ödemesini isteyeceksiniz? Adıyamanlının her gün yakalanan tütünler ile ciddi idari para cezaları kesiliyor, daha bu kadar bedel ödeyen bir Adıyaman’dan daha ne istiyorsunuz? Bu çalışmalar yapmak için daha kaç Adıyamanlının mağdur olması bekliyorsunuz?       


Kaynak:PHA
AdminAdmin