Adıyaman
Giriş Tarihi : 21-04-2017 09:34   Güncelleme : 21-04-2017 09:34

TÜRKİYE'NİN GÜNEŞİ ANKARA'DA...

21 medeniyetin gelip geçtiği ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan kadim medeniyetler şehri, huzur ve hoşgörü kenti Adıyaman'ın güneşi Ankara'da doğdu.

TÜRKİYE'NİN GÜNEŞİ ANKARA'DA...
Kommagene Kültürünün eşsiz hoşgörüsüne tanıklık eden Adıyaman’ın, tarihini, kültürünü, mutfağını, sahip olduğu tüm değerleri, gelenek ve göreneklerini kapsamlı bir şekilde tanıtmak amacıyla bu üçüncüsü düzenlenen "Adıyaman Tanıtım Günleri" muhteşem bir açılış töreni ile başladı. 
Adıyaman Valiliği tarafından düzenlenen ve 4 gün sürecek etkinliğin birinci günü her kesimin katılımıyla büyük ilgi gördü. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Adıyaman Günleri etkinliğinde AKM girişine asılan tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerinin yer aldığı fotoğraflardan oluşan görseller Adıyaman'ın zengin tarihi ve kültürünü gözler önüne serdi.   Açılış törenine ulusal medya da Adıyaman'a oldukça ilgi gösterdi. 
Adıyaman Tanıtım Günleri açılış törenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, Halil İbrahim Fırat, Salih Fırat, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman Eski Valilerinden Hikmet Tan, Halil Işık, Halil İbrahim Daşöz, Ramazan Sodan, Ankara'daki  Adıyamanlılar Vakfı Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Adıyaman'daki kamu ve özel sektör temsilcileri, Ankara'daki üst düzey bürokratlar, Ankara'daki Medya Temsilcileri ile Ankara'da yaşayan Adıyamanlılar ile çok sayıda davetli katıldı.
Protokol konuşmalarından önce Adıyaman Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları Ekibi ile Kahta Halkoyunları Davul Show ekibi tarafından gösteriler sunuldu. Adıyaman Harfane Ekibi tarafından birbirinden güzel Adıyaman şarkıları seslendirildi. 
Tanıtım Günlerinin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Daha önce 16 Nisana kadar Türkiye’nin tanıtımı ile meşgul olduğumuz için Adıyamanı Türkiye'ye tanıtmak için buradayız. Ama Allah razı olsun çok kıymetli dostlarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Adıyaman anlatılmaz yaşanır.Aramızda çok kıymetli dostlarımız var.Adıyaman’da görev yapanlar bir daha Adıyaman’ı unutamaz bizde onları unutmuyoruz. Adıyaman’ın güzelliklerini bir nebze olsun tanıtım filmi  gibi bir kaç gün içerisinde Ankara’dan dünyaya tanıtmak için burada bulunmaktayız.Gelenek ve göreneklerimiz ile Adıyaman dünyanın en güzel yeridir ve olmaya da devam edecektir.Demokrasiye sahip çıkmada Türkiye birincisi olduk her zamanda birinci olacağız.
TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ise, "Adıyaman, hem doğuyu hem de batıyı sentezleyen bir şehirdir. Adıyaman, farklı kültürlerin ve dillerin bir arada bulunduğu bir ildir.  Adıyamanlı  olduğunu her zaman söyleyen  ve bunu her platformda dile getiren Veysel Eroğlu Bakanımıza sonsuz teşekkürler ediyorum. Adıyamanlı hemşerimizle olduğumuz içinde ayrıca çok mutluyum. Ankara Türkiye’nin kalbi Türkiye'nin kalbinde bir arada olup Adıyaman'ımızın tanıtımını yapmamız çok güzel Adıyaman’ın güzelliklerini burada sergilemeye çalışacağız. Adıyaman'ı bir kaç örnekler  ile tanımak mümkün değil Adıyaman pek çok medeniyetlere imza atmış bir yer. Zengin yer altı kaynaklarımız var. Adıyaman'ımızın tanıtımı noktasında bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşerilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum"dedi.
Güneydoğu Anadolu’nun şirin ili Adıyaman’ı; Türkiye'nin başkenti Ankara'da tanıtmayı amaçladıklarını kaydeden Adıyaman Valisi Abdullah Erin, "Katılımcılara Sizlere güneşin memleketi, huzurun başkenti, Mezopotamya'nın bereketli topraklarından Güneydoğunun yıldızı, Adıyaman, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut'tan selamlar getirdik. Bahar mevsimiyle birlikte rengarenk çiçeklerin açtığı ve tarımda iş sezonunu başlatan kardeşlerinizden selamlar getirdik.  Ve tabi ki sizlere Abuzer el-Gaffari’den, Mahmud el-Ensari’den, Abdurrahman Erzincani’den, Mahmut Gazi Hazretlerinden ve hassaten Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinden selamlar getirdik. Çünkü, o sahabe ki, şehrimizin manevi coğrafyasının en önemli yapısını teşkil etmektedir. Kutup Yıldızı nasıl kervanlara yol gösterirse, işte bu büyük maneviyat erenleri de bize yol gösteriyor, bize rehberlik yapıyor. O kadim topraklar üzerinde birliği, beraberliği, dayanışmayı, huzuru ve kardeşliği biz onlara borçluyuz. Onlar birliğin sigortasıdır, onlar beraberliğin, kardeşliğin, sevginin, hoşgörünün, samimiyetin sigortasıdır"dedi.
Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden olan Adıyaman; zengin tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile adeta göz doldurduğunu ifade eden Vali Abdullah Erin, "Adıyaman, sahip olduğu 300 dolayında tarihi ve kültürel eserlerle adeta açık hava müzesi konumundadır. Adıyaman, ölümsüzlüğü gölgede bırakan sırlarıyla 2000 yıldır antik dünyanın derinliklerinde gizlemiş, en büyük gizemi tanrıların göksel tahtı Dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilen Nemrut Dağını bağrında barındıran bir ildir. Adıyaman,  2000 yıl önce Doğu ve Batı medeniyetlerini sentezleyen Kommagene uygarlığının eşsiz hoş görüsüne tanıklık etmiş, güneşin en güzel doğup battığı yerdir. Adıyaman güneşin vatanıdır. Ve bugün Türkiye’nin Güneşi Ankara'da doğmaktadır. Adıyaman, yüzyıllardır dil, din, ırk ayrımı yapılmadan herkesin birlik ve beraberlik duyguları içinde yaşadığı bir huzur kenti olup, farklılıkları zenginlik sayan bir kültüre sahiptir.  Sevgi ve kardeşliğin şehri Adıyaman'ımızın tarihi ve kültürel zenginliklerini, eşsiz doğal güzelliklerini Başkentlilerle buluşturmak üzere bugün buradayız. Sahip olduğu zengin tarih ve kültürün izleri Adıyaman mutfağında da kendisini göstermektedir. Bugün açılışını yapacağımız tanıtım günlerinde yöremiz yemeklerinin de damak tadına varacaksınız. Tüm bu lezzetleri ve Adıyaman’ın bağrındaki güzellikleri siz değerli hemşerilerimizle ve Ankaralı kardeşlerimizle  paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Adıyaman’ın kültür ve turizmde bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi amacıyla ulusal ve uluslararası alanda sahip olduğu değerlerin tanıtılması noktasında böyle organizasyonlara çok büyük önem veriyoruz. Bu anlamda üçüncüsünü düzenlediğimiz "Adıyaman Tanıtım Günleri”nin, ilimizin sahip olduğu değerlerin evrensel düzeyde tanıtılmasına büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum"dedi.
 
Adıyamanlıların  hemşerisi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, Adıyamanlıların hemşerisi olmam benim için büyük bir şereftir. Adıyaman'ımız bizim hükümetimizden önce unutulmuş bir  şehirdi. Cumhurbaşkanımız o zamanlar Başbakandı. Cumhurbaşkanımız bana dedi ki Adıyaman’ın sorunları çoğalmış bana gideceksin ne gerekiyorsa yapacaksın bizde hemen Adıyaman’ın hangi sorunları var ise kısa zaman süreçte tamamladık. Adıyaman her zaman her şeyin en güzeline layık bir şehirdir.Hizmetlerimiz devam edecek Allah güç kuvvet  verir ise Adıyaman’a 18 tane baraj yapacağız. Sulama yapılacak barajlarımızı tamamlayacağız.Adıyaman’a neden bu kadar yatırım yapıyoruz 36 sulama tesisi yapımını gerçekleştirdik. Adıyaman'da milyonlarca  fidan dağıtımı yaptık. Bugün Adıyamanlılara üç tane müjde vereyim Akçalı barajı ve Vadi Yaman müjdesini veriyorum.Adıyaman yiğit insanların yeridir.  Bu organizasyonun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum"dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, İyiki Ankara’ya geldiniz bizimde yüzümüzü güldürdünüz. Ne zaman Adıyaman’a gelmek istediysem öyle bir fırsat bulamadım. Biz bu ziyaretin gerçekleşmemesinin hüznünü yaşarken bu organizasyonun olması  ise bizlerin yüzünü güldürmüştür. Burada tabiki Adıyaman çok tadamıyoruz. Adıyaman'ı tatmak için Adıyaman’a gitmemiz gerekiyor. Adıyaman bu kadim ülkenin en huzurlu kentidir. Bu organizasyonu yapan Adıyamanlılara teşekkür ediyorum"dedi.
Adıyaman Tanıtım Günlerinin açılış törenine katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ise, Adıyamanlı kardeşlerimizle çok güzel dostluklarımız var. Ben Rizeliyim Değerli Cumhurbaşkanımız dünya lideri Recep Tayip Erdoğan Rizelidir. Ben aradım bu Sincik Belediye başkanını dedim ben sizler ile küskünüm kırgınlığım var neden dedi bana bende hangi akla bizi, geçtiniz dedim. Oda bana bizden birinciliği kimse alamaz dedi ve güldü. Adıyaman huzur ve hoşgörünün kenttidir. Adıyaman’ın tarihi ve doğal
Yapılan açılış konuşmalarının ardından davetliler hep birlikte Adıyaman Tanıtım Günlerinin açılış kurdelesini kesti.
Açılış sonrası Vali Abdullah Erin,  Adıyaman Tanıtım Günlerine katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ve diğer misafir ile birlikte standları tek tek dolaşarak, Adıyaman ürünleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Davetliler birbirinden lezzetli Adıyaman yemeklerinin tadına baktı.
Vali Abdullah Erin, daha sonra Adıyaman Tanıtım Günleri etkinliklerinin açılış programına katılan bir çok ulusal basın mensubuna Adıyaman Tanıtım Günleri ile ilgili özel demeçler vererek, sergilenen yöresel ürünler ile Adıyaman zengin tarihi ve sahip olduğu doğal güzellikleri hakkında bilgiler verdi.
 
AdminAdmin