Doğa-Yaşam
Giriş Tarihi : 16-07-2012 07:22   Güncelleme : 16-07-2012 07:22

Kenger Sakızı ''Faydasını bilenler çiğniyor''

Ziraat Mühendisi Hüseyin Akın: ''Kenger sakızını daha çok yaşlılar ve bu sakızın faydasını bilenler tarafından tüketiliyor''

Kenger Sakızı ''Faydasını bilenler çiğniyor''

ADIYAMAN (AA) - 15.07.2012 - Ziraat Mühendisi Hüseyin Akın, ''Kenger sakızını daha çok yaşlılar ve bu sakızın faydasını bilenler tarafından tüketiliyor'' dedi.

Ziraat Mühendisi Hüseyin Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenger sakızının daha çok yaşlılar ve bu sakızın faydasını bilenler tarafından tüketildiğini söyledi.

Kenger bitkisinin mevsim şartlarına göre temmuz ayı sonuna kadar toplanabildiğini dile getiren Akın, ''Halk arasında yaygın olarak bilinen en önemli özelliği başta diş hastalıkları olmak üzere yüz felcine iyi geldiğidir. Ayrıca diş etlerini kuvvetlendirici özelliği de var'' dedi.

Abdurrahman Doğan ise kenger sakızının bir adedinin piyasada 1 liradan satışa sunulduğunu söyledi.

Kenger sakızını elde etmenin zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Doğan, ''İnsanların yaşamlarının değişmesiyle birlikte kenger sakızına rağbet azaldı. Sakızı sadece faydalarını bilenler kullanıyor'' diye konuştu.

Doğan, sakızı şehirlerde özel olarak talep edenler de bulunduğunu kaydetti.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun da orucu bozmayacağını belirttiği, hoş kokusu ve kendine özgü bir tadı olan ''kenger sakızı''nın çok daha fazla yararı olduğuna inanılıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Doğu ve Güneydoğu ile İç Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yetişen kenger bitkisinin kökünden elde edilen sıvı, çeşitli işlemlerden geçerek doğal bir sakız haline getiriliyor.

Halk arasında diş sağlığına ve çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmesiyle bilinen kenger sakızı, hoş kokusu, kendine özgü tadı ve doğal olması nedeniyle ilgi görüyor.

Sakızın yapımı için Kenger bitkisinin etrafı kazıldıktan sonra kesici bir aletle dikenli olan üst kısmı kesiliyor. Bitkinin topraktan çıkarılması sonrasında kökü kesiliyor ve kökten ''kenger sütü'' adı verilen bir sıvı akıyor.

Bu sıvı güneşte kurutuluyor, sıcak suda yıkanıp temizlendikten sonra kenger sakızı olarak kullanıma hazır hale geliyor.

 

Muhabir: Mustafa Aloğlu / Sevil Çelik

Yayıncı: Bilal Yakınbaş 

 

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

AdminAdmin