Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 24-08-2019 00:32   Güncelleme : 24-08-2019 00:32

ULUSLARARASI DEV RALLİ ÇELİKHAN'DA...

24–31 Ağustos tarihleri arasında 9. kez düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın 6. büyük rallisi olan TransAnatolia Rally Raid, Off-Road yarışması 5. gün etabı 29 Ağustos tarihinde Maraş ve Çelikhan'da gerçekleşecek.

ULUSLARARASI DEV RALLİ ÇELİKHAN'DA...
TransAnatolia, Abant’tan başlayıp 2.300 kilometrelik kültür ve tarih dolu bir rota üzerinden Göbeklitepe’de tamamlanacak. Çok sayıda tarihi bölgeyi ziyaret eden parkuruyla katılımcılarına tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yarışarak keşfetme imkanı sağlayacak olan TransAnatolia, çekişmeli bir mücadeleye sahne olacak.
 
Türkiye’nin ilk ve tek cross country ralli organizasyonu olan TransAnatolia Rally Raid, 9. kez gerçekleştirileceği 2019 yılında FIA Cross Country Dünya Kupası‘na aday yarış olarak düzenlenecek. 24-31 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılacak organizasyonun adaylık başvurusunun Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) tarafından kabul edilmesiyle birlikte, Dünya Ralli Şampiyonası‘nın ardından Türkiye’ye ikinci bir FIA organizasyonu kazandırma yolunda önemli bir adım atılacak.
 
2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın da desteğiyle Göbeklitepe’ye kadar uzanacak olan TransAnatolia, Bolu’dan başlayarak Haymana, Meke Gölü, Acıgöl, Kapadokya, Maraş, Ulubaba Dağı, Çelikhan, Nemrut Dağı ve Mardin rotasının ardından 7 gün ve yaklaşık 2.300 kilometrelik zorlu bir parkurun ardından Göbeklitepe‘de son bulacak. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu desteğiyle düzenlenen organizasyonun sponsorları arasında Mitsubishi Motor, General Tire, KTM, İzeltaş ve Fikirmedya bulunuyor.

Organizasyonun 5. gününde yarış rotası üzerinde Ulubaba Dağı ve Çelikhan'da yer alıyor. TransAnatolia ekibiyle irtibat kurup Çelikhan'ın da rotaya eklenmesine katkı sunan Hasan Şişman yaptığı açıklamada; "Bu kadar büyük uluslarası bir organizasyonun Çelikhan'a gelmesi bizler için büyük bir şans. Türkiye'nin ve Dünya'nın dört bir yanından gelen yarışmacılar ve gazeteciler sayesinde, İlçemizin doğal güzelliklerinin tanıtılması ve turizme kazandırılması konusunda bulunmaz bir fırsat yakalamış bulunmaktayız." dedi.



Bu yıl organizasyona yabancı katılımı artırmak amacıyla 4 ülkeyi kapsayan Avrupa tanıtım turu yapıldı. Şubat ayında Milano ve Barcelona‘da yapılan sunumların ardından, tanıtım programı Mart ayında Roma, Tiel ve Paris’te düzenlendi. Motosiklet, 4×4 arazi araçları, ATV ve kamyon kategorilerindeki araçların katılımı ile gerçekleşecek organizasyona ulusal ve uluslararası olmak üzere toplam 100 yarışmacının katılımı hedefleniyor.
 
Farklı klasmanlarda nefes kesen mücadele
 
TransAnatolia’da enduro sınıfı arazi motorsikletleri, 4×4 ve 6×6 arazi araçları, ATV ve kamyonlar dört ayrı kategoride ve bir arada yol dışı etaplarda mücadele edecek. TransAnatolia organizasyonuna ralli, raid ve macera olmak üzere üç ayrı sınıfta katılımcı kabul ediliyor. Ralli sınıfına katılan yarışçılar özel etaplarda zamana karşı yarışıyor. Raid sınıfındaki yarışçıların ise navigasyon yetenekleri değerlendirilerek sıralama yapılıyor.
 
Organizasyon profesyonel katılımcıların yanı sıra ralli deneyimi yaşamak isteyen amatör sporculara da ev sahipliği yapıyor. TransAnatolia’nın macera grubu olarak adlandırılan üçüncü grup amatör katılımcıları parkurun diledikleri bölümlerini hiçbir değerlendirme kriteri olmadan katediyor, ancak günün sonunda kamplarında yarışçılarla aynı ortamı paylaşarak yarış atmosferini yaşıyor.
 
Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı
 
Türkiye’nin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyan TransAnatolia, kısa sayılabilecek bir zaman diliminde dünyanın en iyi ralli raid yarışlarından biri olarak anılarak uluslararası bir spor organizasyonu haline geldi. İlk yarış 2010 yılında büyük bir başarıyla organize edildi. Türkiye’nin en popüler turistik destinasyonu olan Antalya, TransAnatolia’nın startına ve finişine ev sahipliği yaptı. Yıllar içinde gelişen TransAnatolia geldiği aşamada dünya standartlarında yol notları sunuyor. Organizasyonda yarışmacılar kesintisiz çalışan uydu takip sistemiyle izleniyor, çeşitli aktif ve pasif güvenlik tedbirleri en üst düzeyde sağlanıyor. 

Haber: M.K
AdminAdmin