Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 11-07-2018 23:40   Güncelleme : 11-07-2018 23:40

Tutdere: "Üreticilerin Ürününü Rahatça Satabileceği Birden Fazla Kooperatifin Olması Gerektiği Düşüncesindeyiz"

CHP Adıyaman Milletvekili Avukat Abdurrahman Tutdere, üreticilerin ürününü rahatça satabileceği, birden fazla kooperatifin olması gerektiğini ifade etti.

Tutdere:

Tutdere, yaptığı açıklamada, "Adıyaman'ımız insanı, doğası, tarihi ve turistik yerleriyle Anadolumuzun en şirin illerinden birtanesi. Adıyaman; güneşin en güzel doğduğu ve battığı Nemrut Dağı yanında tütünüyle de Türkiye'de, dünyada tanınan bir ilimiz. Tütünle ilgili geçen yasama yılında parlementoda çok ciddi yasal düzenlemeler yapıldı. Bu yasal düzenlemelerle birlikte özellikle sarmalık tütün ticaretine ilişkin tütün üreticilerin kuracağı kooparatif kurma ve ticaret yapma yetkisi verilir şekilde kanunda bir düzenleme yapıldı. Bu kanuni düzenlemeye paralel olaraktan 2 Temmuz 2018'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca tütün üretim kooperatiflerinin kuruluş esaslarını belirleyen bir tebliğ yayımlandı, tebliğde her ilçe merkezi bir çalışma bölgesi olarak ilan edildi. Ve bu çalışma bölgelerinde sadece bir kooparatifin kurulması esas alınmıştır. Çalışma bölgelerinde sadece bir kooparatifin kurulması kanunun ruhuna da aykırıdır"dedi.

- BU YASA TEKELLEŞMEYİ GETİRİR

Bu yasanın değişmesi gerektiğinin altını çizen Tutdere, şöyle devam etti:

"Sadece her bir ilçede kurulması tekelleşmeyi getirecektir. Tekelleşmeyle birlikte ileriki aşamalarda bu koparitiflerin üreticiler üzerinde baskı oluşturması ve istediği fiyatı çiftçiye dayatması sonucunu doğuracaktır. Biz bu nedenle özellikle her çalışma bölgesinde tek koparatifin kurulmasının esas alınmasını, öncelikle yasanın ruhuna aykırı olduğunu ve bunun üreticilerin aleyhine olduğunu söylüyoruz ve bu düzenlemelerden bakanlığın derhal geri adım atmasını ve üreticilerin rahatlıkla ürettiği tütünü satabileceği birden fazla koparatifin olması ve koparatifler arasında rekabet olması, libaral ekonomik koşullarda herkesin ürettiğini istediği yere satmasının yollarının açılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu şekilde olursa ancak üretim olur. Düzenlemenin bu şekilde hayata geçmesi, ilerleyen süreçte kooperatiflerin üretici üzerinde baskı oluşturması ve istediği fiyatı çiftçiye dayatması sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle her çalışma bölgesinde tek bir kooperatifin kurulmasının esas alınmasının öncelikle yasanın ruhuna aykırı olduğunu, bu durumun üreticilerin aleyhine olduğunu söylüyoruz. Bakanlığın bu düzenlemeden derhal geri adım atmasını bekliyoruz. Üreticilerin ürününü rahatça satabileceği birden fazla kooperatifin olması gerektiği düşüncesindeyiz"

AdminAdmin