Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 12-11-2018 19:26   Güncelleme : 12-11-2018 19:26

Okul İdarecilerine Kapsayıcı Eğitim Kursu

Okul İdarecilerine Kapsayıcı Eğitim Kursu
Çelikhan'da bulunan okul Müdür ve Müdür yardımcılarına Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için Kapsayıcı Eğitim kursu verildi. Kurs yöneticisi Adıyaman Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Cebrail Çirkin kursa katılan idarecilere Kapsayıcı Eğitim hakkında bilgiler verdi. Ayrıca idareciler tarafından çeşitli etkinlikler yapılarak sosyal durumu zayıf olan öğrencilerin okul ortamına nasıl daha iyi dahil edilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Kapsayıcı Eğitim nedir?
Kapsayıcı eğitim geçmişte özellikle çeşitli engelleri bulunan öğrencilerin engeli bulunmayan öğrencilerle birlikte eğitim görmesi şeklinde algılanmakta iken günümüzde kapsayıcı eğitim, esasında sadece özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara yönelik bir girişim olmayıp yoksul, farklı etnik ve kültürel geçmişlere sahip, kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar ile kız çocukları gibi eşit ve nitelikli eğitim alma konusunda sorun yaşayan diğer gruplara da odaklanmayı ifade etmektedir. (UNESCO, 2001) Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Kapsayıcı eğitim anlayışında sosyal adalet ve eşitlik kavramları ön plana çıkar ve farklılıkların saygı, değer ve kabul görmesi gerektiği vurgulanır. Benzer biçimde UNİCEF kapsayıcı eğitimi, öğrenmenin gerçekleşebilmesi için özel desteğe ihtiyaç duyan tüm öğrencileri de içerecek bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan kapsayıcı eğitim "her öğrenci eşit derecede önemlidir" anlayışı çerçevesinde, okulları tüm öğrencilere hizmet verebilecek hale getirebilme gayretidir denilebilir.
AdminAdmin