Siyaset
Giriş Tarihi : 30-11-2018 23:36   Güncelleme : 30-11-2018 23:36

CHP Mv. Abdurrahman TUTDERE'nin Tütün Konuşması

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere TBMM'de tütün ile ilgili konuştu. İşte Tutderenin konuşma metni:

CHP Mv. Abdurrahman TUTDERE'nin Tütün Konuşması
    Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
    Sayın Bakanım, değerli bürokratlar; hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
    Tabii, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve sebepleri konusunda hem partimizin Komisyon üyeleri hem de benden önceki konuşmacılar ifade ettiler, ben tekrar düşmek istemiyorum ama ben kendi seçim bölgemle ilgili gerçekten çok önemli bir sorunu ve Bakanlığınızı ilgilendiren bir mevzuyla ilgili birkaç şey ifade etmek istiyorum.
    Sayın Bakanım, Adıyaman milletvekili olarak söz almış bulunmaktayım.
    Adıyaman, sarmalık kıyılmış tütünün, tek başına içim özelliğine sahip bu tütünün yetiştirildiği en önemli merkezlerinden bir tanesi. Adıyaman dışında Türkiye'de 6 bölgede tek başına içim özelliğine sahip sarmalık kıyılmış tütün üretilmektedir. Geçen yıl, Adıyaman başta olmak üzere, Türkiye'nin değişik bölgelerinde özellikle sarmalık tütün üreten üreticiler birtakım eylemler yaparak bu meselenin Türkiye'nin gündemine gelmesine, Mecliste konuşulmasına vesile oldular ve bu konuyla ilgili Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu grup konuşmasında bu konuyu dile getirdi. Daha sonra, dönemin başbakanı Sayın Binali Yıldırım konuyu gündeme getirdi ve bu konuda, bu konunun, tütün üreticilerinin mağduriyetinin giderileceği noktasında kamuoyuna taahhüt verdi ve konuyla ilgili sizden önceki Bakan, özellikle Sayın Naci Ağbal da tütünle ilgili sorunu çözeceklerini ve bu konuyu yasal bir zemine çekeceklerini söyledi ve bu konuda da kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili Parlamento gündeminde bir yasal değişiklik de yapıldı. 4733 sayılı Yasa'ya eklenen bir maddeyle, özellikle üreticilerin kuracağı kooperatifler aracılığıyla bu kooperatiflerin bu tütünün piyasaya arzı konusunda bir değişiklik yapıldı ve bu bir nebze aslında bu konunun yasal zemine oturtulması konusunda ciddi bir adım olarak karşılandı. Bugün de bu aşamaya kadar, bu konuda, kooperatiflerin kurulması konusunda bizim bölgemizde çeşitli çalışmalar var ancak özellikle şu anda üreticide en büyük kaygı, sarmalık tütüne uygulanacak vergi oranı, tütün mamullerine uygulanacak vergi oranı.

    Sayın Bakanım, şu anda tütün mamullerine uygulanan vergi oranı yüzde 65. Yüzde 65'lik bir vergi oranıyla küçük üreticilerin kuracağı kooperatiflerin yaşama şansı yoktur. Bu nedenle üreticilerimiz şu anda kooperatifleşme konusunda çekimser davranıyorlar ve çekinceli yaklaşıyorlar olaya. Hakikaten de, düşünün ki, küçük üreticiler için ön açıcı olan bu yasal düzenlemenin bu vergi oranıyla piyasada diğer sigara şirketleriyle rekabet etme şansı sıfırdır. Bu nedenle, tütün üreticileri sizlerden, özellikle tek başına içim özelliğine sahip sarmalık kıyılmış tütün üretecek kooperatiflerin üretecekleri mamule uygulanacak vergi de makul seviyede bir indirim yapılması ve bu konuda bir düzenleme yapılmasını beklemektedirler. Eğer bu indirim yapılmazsa, bu oranda bir ciddi iyileşmeye gidilmezse, kâğıt üstünde yapılan bu yasal düzenleme kâğıt üstünde kalacak ve uygulamada hiçbir şekilde kooperatifler mamul üretimine başlayamayacaklardır. Çünkü çok acımasız bir rekabet piyasası var tütün konusunda ve üreticilerin kuracağı kooperatiflerin bunlar karşısında dayanma şansı olmayacaktır.
    Ayrıca, büyük bir tehlike daha var, aynı, geçen dönem, yani 26'ncı Yasama Döneminde bu kooperatiflere bu işi yapma yolu açıldığı için Kaçakçılık Kanunu'na da çok acımasızca bir madde eklendi. Yani, 23'üncü maddeye eklenen yirminci fıkrayla "Tütün satmak, nakletmek, bulundurmak üç yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılır." diye bir hüküm getirildi. Şimdi bu hüküm geçen yürürlüğe girecekti ama seçim nedeniyle ertelendi. 2019 yılının temmuz ayında yürürlüğe girecek. Eğer bu yasal değişiklik 2 Temmuz 2019'a yetişmişse, Türkiye'de binlerce tütün üreticisi şüpheli sıfatıyla adliyelere gidecek ve şu an, memleketin, bizim, özellikle Adıyaman başta olmak üzere, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki tütün üreticilerinin tamamı mahkemelik olacak ve bu da çok ciddi bir travmayı beraberinde getirecek. Bu konuda Bakanlığınızın özellikle vergi konusunda bir düzenleme yapması aciliyet arz etmektedir. Aksi takdirde bu konu gerçekten önümüzdeki aylarda hem Parlamentonun hem de Türkiye'nin gündemine gelecek en önemli meselelerin belki de başında yer alacaktır. Çünkü binlerce üreticiyi ilgilendiren bir mevzu ve Adıyaman dışında da 6-7 tane ilimizi de ilgilendiren bir mevzu, bu konuda Adıyaman tütün üreticileri Bakanlığınızdan özellikle sarmalık kıyılmış tütüne uygulanacak vergi konusunda çalışma beklemektedir. Bakanlığınızın bu konuda bir hassasiyet göstermesini biz bekliyoruz.

 
AdminAdmin