Çelikhan
Giriş Tarihi : 17-10-2017 08:44   Güncelleme : 17-10-2017 08:44

Çelikhanlıların Gözü, Meclisteki Tütün Yasasında

Çelikhan ilçesinde vatandaşların, mecliste bugün görüşmelerine başlanacak tütün yasası konusunda umutlu bekleyişleri devam ediyor.

Çelikhanlıların Gözü, Meclisteki Tütün Yasasında

İlçe ekonomisinin lokomotifi olan tütünün, üreticileri mağdur etmeyecek bir şekilde yasal statüye kavuşturulmasını bekleyen Çelikhanlılar, meclisten mutlu bir haber bekliyorlar.

İlçede 4 yaşından 100 yaşa kadar herkese istihdam oluşturan tütünün ellerinden gitmesini istemeyen Çelikhanlılar, tek geçim kaynaklarının ellerinden gitmesini istemiyorlar.

Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut, yaptığı açıklamada, "Yasa konusunda üreticilerimizin sıkıntıları var. Üretimden sonra bunun belli bir çerçeve içinde satışı lazım. Bu devrede tüccar araya girer. Devletimiz sağolsun tütün sorununu çözmeye çalışıyor. Valimizle, Bakanımız ile milletvekillerimizle görüştük. Onlarda üreticiye yardımcı olmak istiyor. Bu konunun kanun öngörüsü için derlenip, toparlanıp, işin gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerekiyor"dedi.

- DIŞARIDAN TÜTÜN GETİRİYORLAR

Tüccarların dışarıdan tütün getirip Adıyaman tütünü diye sattığına dikkat çeken Bulut, şöyle onuştu:

"Şimdi tüccarlardan bahsediyorlar. Ben onlara tüccar demiyorum. Onlar dışarıdaki bütün tütünleri alıp Adıyaman’a, ilçemize getirdiler. Adıyaman’ın ismini  kaçak tütün ile çıkardılar. Bu bizim üreticilerimize zarar veriyor. Elbette biz burada tütün üretmek istiyoruz. Önerimiz üreticiler olarak Adıyaman genelinde, Adıyaman coğrafyasını tütün eksperleri ve gerekiyorsa il tarım müdürlüğü bünyesindeki bir teknik heyetin Adıyaman coğrafyasını bir bakıp nerde bu bitki üretilip üretilirse, bu tütün kendi başına içilir ve dışarı sevk edilir. Eğer bu yolda yürüsek, ben öyle sanıyorum ki sonuç alırız"

- BAKAN GÜVENCE VERDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın güvence verdiğini belirten Bulut, "Bakanımızın ifadesi şu şekilde; biz üreticiyi mağdur etmeyeceğiz. Ama bu tütün gelişi güzel torbalara koyup piyasaya sürülmesine izin vermeyeceğiz. Kooperatif şeklinde tütün ve mamullerinden anlayan, eksperlerin izin verdiği tütün çeşidinin dikilip, üretilip paketlemesi olursa biz bu noktada yol alırız. Bu bizim Adıyaman ve Çelikhan’ın bir girdisi olur. Çelikhan üzerinden desek çiftçilerimiz de buradan zarar görür. Üreticilerimiz için kötü olur. Devletimizin, hükümetimizin, ilgililerin izin verdiği yolda çalışıp devlet, halk el ele vererek bizim bu ürünümüzü ortadan kaldırmamamız lazım. Ben yasak ettim, bu kolay bir iş. Biz ne yapacağız. Yetkililerden sorunu çözmesini istiyoruz" diye konuştu.

- TÜTÜNDEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

CHP Çelikhan İlçe Başkanı Kamber Sucu ise halkın tütünden başka çaresi olmadığının altını çizerek, "Bu tütün konusunun komisyondan çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü tütün bizim olmaz ise olmazımız. Tütünden başka bizim çaremizin olmadığını bütün yetkililer biliyor. Vekillerimiz de belki ekip, biçiyor, onlarda tütüncüdür. Özellikle Çelikhan için olmaz ise olmaz. Bizim aşımız, ekmeğimiz, yağımız, peynirimiz, çocuklarımızın parasıdır. Tütünden başka Çelikhan’da başka bir şey yetişmiyor.  Bizim arazilerimiz de çok az. Arazilerimizin birçoğu kazma kürek ile yapılmış. Emek çok. Her birimizin bir iki dönüm arazimiz var. Bir kısmı masrafa gidiyor. Bir kısmı ile de çocuklarımızın, evimizin ihtiyacını gideriyoruz. Tütün kalkarsa Çelikhan’da hayat biter. Bir ilçeyi yok edersiniz. Bizim babamız, dedemiz tütün ekerdi. Bir zaman fasulye, mısıra dönüldü. Arazi az olduğu için bizi kurtarmıyor. Tütünden başka alternatifimiz yok. Tütün Çelikhan için bir marka gerçekten.  400 yıldan bu yana atalarımızın bu işi yaptığını, tütün ektiğini biliyoruz. Bizim tütün kaçak değil, üreticiyi mağdur etmeyecek yasal bir düzenleme yapılsın"dedi.

- DEVLETİN SIRTINDAN BİR YÜK KALKIYOR

Saadet Partisi İlçe Başkanı Abdurrahman Yaman da şunları söyledi:

"Tütün Çelikhan için olmazlardandır. Tütün bu memleketin can damarıdır. Bir memleketin can damarı, şah damarı kesildiği zaman o yerde hayat olmaz. Eğer sağlık için zararlı ise sigara komple yasaklasın. Biz de tamam diyelim. Ama başka bir yerden tütün getirip, kullanıp, bizimkini de yasaklarsanız o zaman olmaz. Bize haksızlık oluyor. Vatandaş bunu böyle biliyor. Çiftçi kendisi üretiyor, kendisi pazarlıyor. Devletin sırtında aslında bir yük kalkıyor. Devletin bunu göz önünde bulundurarak tütüne getireceği yasağı kaldırmasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde yapılan haber yalan haberdir. Emniyet güçleri tütün nereye gittiğini biliyor. Eğer tütün PKK gidiyorsa önlesinler. Bizde devletimize her zaman ki desteği veririz. Biz hiçbir insana zarar gelmesini istemeyiz. Biz devletimize, milletimize bayrağımıza bağlı milletiz. Devlette bizi aç bırakmasın"

- ÇELİKHAN'IN TEK BİR FERDİ DEVLETE YÜK OLMUYOR

Çiftçi Mehmet Horoz ise "Tütün bizim aşımız, ekmeğimiz, bizim her şeyimiz. Bir dönümle ancak kendimizi çocuklarımızı geçindiriyoruz. Devletimize yük olmuyoruz. Bugün bu tütün olmaz ise benim çocuğum aç kalırsa, yarın sokaklara çıkacak. Tütün benim her şeyimdir. Evde hanımın evde ekmek, tuz yok mutfak eşyası yok. Bir iki sefer dese üçüncü sefer ben ne yaparım. Devletimizin aslında Çelikhan halkını ödüllendirmesi lazım. Çünkü Çelikhan tek bir ferdi devlete yük olmuyor. Her evin dört öğrencisi var, bu öğrenciler ne ile okuyor. Tütün bizim şah damarımızdır. Tütün sayesinde esnafta geçiniyor. Çevre illerde tütün dükkanı olan bu işi yapan esnafta o zaman zor duruma düşecek. İçen zaten içiyor. Bunu önlemek mümkün değil. Amerika’daki bir vatandaş benim param ile geçineceğine, Türkiye'de yaşayan bir vatandaş geçinsin.  Bundan önceki hükümet alternatif ürün ile ilgili çalışma yaptı ama olmadı"diye konuştu.

- ÇELİKHAN'DA TÜTÜNDEN BAŞKA BİRŞEY OLMAZ

Çiftçi Hüseyin Sucu da ilçede tütünden başka bir ürünün maliyeti kurtarmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bir zamanlar çavdar ekmeğiydi. Bir ara mısır ekmeğidir. Bir ara fasulyeydi. Şimdi bunlar hepsi ortadan kalktı. Bizim gelirimiz tütünden başka bir şeyimiz yok. Ne elma, şeftali, nar, meyve ve sebze bakımından bir ürünümüz yok. Tütün ile geçimimizi sağlıyoruz. Bir dönem Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, reisi cumhurken bir ekmek yerdik, o geldi ekmeğimiz dörde çıktı. Biz o rahmetlikten razıydık. Her şeyimizi serbest bıraktı. Biz para kazandık. Biz tütünümüzü kaldırdık. Biz onun sayesinde bu ekmeği yiyoruz. Şimdiki hükümet, devletimiz, Çelikhan’da, Adıyaman’da bu tütün kaldırsa Türkiye’ye ne zarar gelir, kaldırmasa ne karı var, bakmak lazım. Vatandaş olarak bir ekmek bu tütünden kazanıyorsak, buda gözlerine geliyorsa kaldırsınlar. Biz göç eder, bir ekmek yeriz. Biz hükümetten yardım istemiyoruz. Sadece biz tütünümüze dokunulmamasını istiyoruz. Serbest bırakırlarsa biz teşekkür ederiz. Bırakmasalar da teşekkür ederiz. Çünkü bizim gücümüz yetmediği bir iş. Bu kaçak ise elin tütünü, sigarası Türkiye’de ne geziyor.?"

- BİZE MAAŞ VERECEKLERSE YASAK GELSİN

Çelikhanlı kadın bir çiftçi de tütünün emeğinin zor olmasına rağmen bundan razı olduklarını belirterek, "İki dönüm arazimiz var. 10 aileyi besliyoruz. Çoluk, çocuk besliyoruz. Öğrencilerimiz var. Bu iki dönümü bize çok görmesinler. Bize maaş veriyorlarsa, tütünler kalksın. Zaten zahmetli tütündür. Çoluk çocuk zaten eziliyor. O ezilme ile biz razıyız ki tütün kalkmasın. Bizim tütünlerimiz kaçak değil ki. Dışarıdan gelen tütünler kaçaktır, bizim ki kaçak değildir. Biz bize verilen tütün ile 10 kişiyi besliyoruz. İki dönüm arazi ile onu da elimizden alırsa biz ne yapacağız. Aç kalacağız. Üniversitede okuyan çocuklarımız var. Sabahın erken saatlerinde başlıyoruz. Gücümüz yettiği kadar zahmete katlanıyoruz" şeklinde konuştu.


Kaynak : PHA
AdminAdmin