Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 29-07-2018 00:17   Güncelleme : 29-07-2018 00:17

ATSO ‘Etsiz Çiğ Köfte’nin Coğrafi İşaret Belgesini Aldı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) girişimleri ile tescil edilen ‘Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte’nin “Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi” düzenlenen törenle verildi.

ATSO ‘Etsiz Çiğ Köfte’nin Coğrafi İşaret Belgesini Aldı
ATSO’nun girişimleriyle 2015 yılında başlatılan "Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte" başvuru ve inceleme işlemleri tamamlanarak 12.07.2018 tarih ve 366 sayılı tescil numarası ile Coğrafi İşaret oldu.
Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreni yoğun katılımla Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirildi. Törene AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat, Muhammed Fatih Toprak, Yakup Taş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Adıyaman eski milletvekilleri Şevket Gürsoy, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Başkan Yardımcısı Ahmet Metin Günay ve Çiğ Köfte ve Etsiz Çiğ Köfteciler Derneği Başkanı Sait Aybak katıldı.
Program kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, coğrafi işaretler konusunda son derece önemli bir gelişme kaydedildiğini söyledi.
Ülkelerin kalkınmasında patent, marka ve tasarım kadar coğrafi işaretlerin de kalkınma aracı olarak kullanıldığını söyleyen Asan, şöyle devam etti: "Ülkemizde de bu tescilleri yaparak bu konudaki farkındalığı artıyoruz ve son dönemde belgeleri törenle sunuyoruz ki farkındalığı artıralım diye. Bir taraftan tescil sayıları artıyor ama diğer taraftan bu coğrafi işaretlerle daha fazla katma değer yaratırız. Bugün burada tescil belgesini verecek olduğumuz Adıyaman etsiz çiğ köfte coğrafi işaret belgesinin katma değer yaratma noktasında son derece başarılı bir şekilde pazarlama stratejisiyle bilinirliği artmaktadır. Bu etkinlikten sonra bunun daha da artacağını öngörüyorum. Coğrafi işaretlerin, patent ve markalardan farkı tüm milletimizin ortak değerleridir. Bunlar anonim değerlerdir. Bu başvuruyu Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası yapsa bile sonuç olarak bu elde edilen belge ve Adıyaman etsiz çiğ köftesinin üretimi tüm illerimize serbesttir ve herkes üretebilir. Bu etkinlikle coğrafi işaretlerle katma değer yaratma konusunda bu etkinliğin önemli katkısı olacağını düşünüyorum."
AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, özel günlerde çiğ köftenin hep yeri olduğunu, muhabbete vesile olduğunu söyledi. Şanlıurfa'nın da etli çiğ köftesiyle önceki yıllarda coğrafi işaret tescil belgesi aldığını hatırlatan Aydın, ikisinin de ayrı ayrı lezzetli olduğunu aktardı.
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, etsiz çiğ köftenin sağlıklı besin olduğunu altını çizerek, diyet yapanlara tavsiye etti.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Türkiye'de 20 bin etsiz çiğ köfte işletmesi bulunduğunu, sektörün büyüklüğünün yıllık 1 milyar lira seviyesinde olduğunu söyledi. İşletmelerde ortalama 3 kişi istihdam edildiğine işaret eden Uslu, çiğ köftenin işsizliğin azaltılmasında etkisinin olduğunu kaydetti.
Çiğköfte sektörünün piyasadaki ekonomik hacmine vurgu yapan Uslu; “Bugün Adıyaman için önemli bir görevi icra etmek için bir araya geldik. Anadolu’nun her köşesinde çiğ köfte soframızın vazgeçilmezidir. Adıyaman’ımız özellikle Sincik ilçemizde ve Adıyaman’ın merkezinde bu işi fabrikasyona çevirerek Türkiye’de ve hatta uluslararası pazara kadar bu işi götüren bir çaba içerisinde olduklarını gördük. 2015 yılı içerisinde Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu işin marka tesciline başvurmayı uygun gördük. Başvurumuzu yaptık ve süreç tamamlandı. Bugün ise belgeyi kurumumuz adına almak üzere sayın vekillerimiz ve siyasilerimizle bir aradayız. Etsiz çiğ köfte pazarı Türkiye de bir hayli büyüdü. Yaklaşık 20 bin şubeyle hizmet veren markalarımız var. Türkiye’nin hemen hemen yüzde 95 AVM’sinde kiosklarda Adıyaman çiğ köftesini bulabilirsiniz. Hatta Avrupa’nın birçok ülkelerinde çiğköfte pazarımız artık oralara kadar ulaşarak ülkemize ciddi bir kazanım elde etmiştir. Yaklaşık 1 milyar TL civarında getiri sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu konjonktürün özellikle dışarıdan döviz getirisi ve katma değer açısından ne kadar önemli bir süreçten geçtiğimizi hepimiz biliyoruz. İşte bu nedenle bugün Etsiz çiğköfte belgesini almış olmamız inşallah bundan sonraki süreçte de özellikle dış devletlerde daha fazla açılarak ülkemize katma değer üretme noktasında ciddi bir mesafe alacağına yürekten inanıyoruz. Ülkemizin önemli sıkıntılarından bir tanesi de işsizliktir. İşte bugün 20 bin şubeden üçle çarptığınız zaman 60 bin kişinin istihdam edildiği bir sektör. Bu belgenin arkasından biz Adıyaman’ımıza mahsus daha birçok ürünün coğrafi işaretini almak için çalışmalarımız olacak. Özellikle Adıyaman’da sadece gastronomi alanında değil mermerimizin tescil başvurusunu en yakın zamanda yapacağız. Çünkü Türkiye’nin yüzde 13 mermeri Adıyaman bölgesinden çıkıyor. Bu da inşaat sektöründe son derece önem arz eden bir kalemimiz. İnşallah en yakın zamanda ve onunla beraber birçok kalemde Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurumunuza başvuracağız. Bu belgenin Adıyaman’ımıza önemli bir katkı sağlayacağına inancım tamdır” dedi.
Konuşmaların ardından ‘Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte’ Coğrafi İşaret Belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın ve ATSO Başkanı Mustafa Uslu’ya takdim edildi. Belge takdimi sonrasında 500 kişiye ‘Adıyaman Etsiz’ Çiğ Köftesi yoğurularak eşsiz lezzet katılımcıların beğenisine sunuldu.
 
AdminAdmin